Forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban

iho   ·   2013.07.05. 16:50

A Budapest Pride miatt július 6-án szombaton várhatóan 13.30 és 19 óra között forgalomkorlátozásokra kell számítani az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Alkotmány utcában, a Honvéd utcában és a Markó utcában. A korlátozások a közúti és a gyalogosforgalom mellett a közösségi közlekedési járatokat is érintik – közölte a BKK.

A közúti közlekedésben a következő változások lépnek életbe: várhatóan 13.30-tól 17.30-ig lezárják az Andrássy utat.

A keresztirányú forgalmat várhatóan 17.30-tól szakaszosan, a menet elvonulásával engedik át az Andrássy úton, azonban azt megelőzően gyalogosan és közúton sem lehet majd keresztezni az útvonalat.

Előreláthatólag 13.30-tól 18.30-ig lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat az Andrássy út és az Alkotmány utca között, 13.30-tól 19 óráig pedig az Alkotmány utca–Honvéd utca–Markó utca útvonalat.

Az érintett útvonalakon a keresztirányú forgalmat is korlátozza a rendőrség. A menet elhaladása után az útvonalat szakaszosan megnyitják a forgalom előtt. A BKK arra kéri a közlekedőket, hogy figyeljék a kihelyezett jelzőtáblákat és a rendőrök útmutatásait, illetve ha tehetik, kerüljék el a környéket közlekedési útvonaluk megválasztásakor.

A gyalogos közlekedésben is változások lesznek. Az Oktogon 13.30-tól le lesz zárva, azonban a menet megérkezéséig, rendőrségi biztosítással a gyalogosok átjuthatnak a csomóponton, de csak az Aradi utca–Jókai tér–Liszt Ferenc tér–Dohnányi Ernő utca útvonalon. A menet elhaladásakor semmilyen módon, gyalogosan sem lehet keresztüljutni az Andrássy úton.

A változások érintik az M1-es és az M3-as metró közlekedését is. Várhatóan 13.30 és 17 óra között nem állnak meg a Deák Ferenc tér és a Széchenyi fürdő közötti megállókban a szerelvények. Délután 5 óra és 17.30 között a Deák Ferenc tér és a Hősök tere; 17.30 és 18 óra között a Deák Ferenc tér és az Oktogon között nem állnak meg az M1-es metró szerelvényei. Autóbuszos pótlásra nincs lehetőség.

Az M3-as metró Arany János utca állomását lezárják, a metrószerelvények várhatóan 13.30-tól 18 óráig nem állnak meg a szóban forgó megállóban.

A nagykörúti pályafelújítás miatt közlekedő 4-6V jelzésű villamospótló autóbuszok rövidített és terelt útvonalon közlekednek várhatóan 13.30 és 17.30 között. A pótlóbuszok a Király utca megállóhelytől a Király utca–Lövölde tér–Rottenbiller utca–Damjanich utca–Bajza utca–Városligeti fasor–Lövölde tér–Király utca útvonalon tesznek kerülőt és nem érintik az Oktogont és a Nyugati pályaudvarnál lévő végállomást. Az autóbuszok az érintett trolibuszmegállókban állnak meg. A Nagykörúton tömegközlekedéssel nem lehet utazni a jelzett időszakban az Oktogon és a Király utca között, továbbá a gyalogos átjárást is korlátozzák a fentiek szerint. A BKK javasolja, hogy aki teheti, válassza az M3-as metrót a 4-6-os helyett.

A 2V villamospótló autóbusz várhatóan 13:30 és 19 óra között nem közlekedik.

Több autóbusz- és trolibuszvonalon korlátozások lépnek életbe. A 9-es autóbusz várhatóan 13.30 és 18 óra között megosztva közlekedik, egyrészt Óbuda, Bogdáni út és a Nyugati pályaudvar; másrészt pedig a Deák Ferenc tér és Kőbánya alsó vasútállomás között járnak majd a buszok.

A 16-os buszok várhatóan 14 órától 18 óráig mindkét irányban a Clark Ádám tér érintésével, de az Erzsébet hídon át közlekednek. A Széchenyi István tér, a Hild tér illetve József nádor tér, a Deák Ferenc tér megállók kimaradnak. A Deák Ferenc térnél az autóbuszok a 9-es busz Károly körúti megállóhelyeit érintik.

Várhatóan 13.30 és 18 óra között a 70-es és a 78-as trolibuszok rövidített útvonalon, az Erzsébet királyné útja, aluljáró; illetve a Keleti pályaudvar (Garay utca) és az Akácfa utca között közlekednek.

Várhatóan 13.30 és 18 óra között a 72-es troli helyett autóbusz közlekedik rövidített útvonalon, Zugló vasútállomás és a Nyugati pályaudvar végállomás között. Az Arany János utca végállomást nem érintik ezen időszakban a járatok.

A 73-as troli előreláthatólag 13.30 és 18 óra között nem közlekedik.

Várhatóan 13.30 és 17 óra között a 76-os trolibuszok két részre osztva közlekednek. Egyrészt a Jászai Mari tér és a Lehel tér, másrészt pedig a Keleti pályaudvar (Garay utca) és a 74-es trolibusz Károly körút (Astoria) végállomása között járnak a trolibuszok.

Körülbelül 13.30 és 18 óra között a 105-ös autóbuszok mindkét irányban terelve közlekednek a Clark Ádám tér és a Dózsa György út között a Fő utca, a Margit híd, a Szent István körút, Nyugati pályaudvar és a Podmaniczky utca érintésével. Az autóbuszok valamennyi érintett autóbusz- és trolibuszmegállóban megállnak.

A 115-ös autóbuszok várhatóan 13.30 és 19 óra között két részre osztva közlekednek. Egyrészt az Árpád híd és a Nyugati pályaudvar; másrészt pedig a Boráros tér (Közraktár utca) és a Kossuth Lajos tér között közlekednek majd.

A rendőrségi intézkedések függvényében előreláthatólag korlátozni fogják a szombat délutáni órákban a Dózsa György út és a Hősök tere térségében a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as jelzésű autóbuszok és a 75-ös trolibuszok forgalmát. A járatok a rendőrség döntésének függvényében a Hermina út, illetve a Hungária körút érintésével, terelve közlekednek.

A közúti lezárások és emiatt a tömegközlekedési járatokra is érvényes forgalomkorlátozások a rendőrségi döntések függvényében változhatnak.

A BKK arra kéri az utasokat, hogy utazás előtt tájékozódjanak a bkkinfo.hu oldalon.

Kapcsolódó hírek