Szombaton megkezdődik az előszezon a MÁV-Startnál

iho/vasút   ·   2019.04.26. 09:00
balaton_30_fonyod_zajvedofal_kislid

Soha nem indult még ilyen korán a vasúti turisztikai szezon: a MÁV-Start már jóval a főszezon előtt igyekszik kielégíteni a nyár közeledtével fokozatosan növekvő velencei-tavi és balatoni utazási igényeket. A korábbi pályakorszerűsítések és korszerű motorvonatok beállításával kényelmesebben és gyorsan elérhetők a balatoni állomások, ezért egyre többen utaznak vonattal. Az előszezoni járatokkal kibővült vasúti kínálatból nemcsak hétvégén, hanem május elsején, szerdán is érdemes választani a balatoni utazásokhoz, kirándulásokhoz.

A 29-es számú, Budapest–Tapolca vonalon több új járat áll majd rendelkezésre:

  • A Déli pályaudvarról 8 óra 25-kor indul új sebesvonat Tapolcára, ahova 12 óra 10-kor érkezik.
  • A Déliből 12 órakor Tapolcára induló és a Tapolcáról 13 óra 1 perckor a Délibe induló gyorsvonatok már április 6-tól naponta közlekednek.
  • A Tapolcáról 15 óra 3 perckor induló, a Déli pályaudvarra 17 óra 59-kor érkező vonat április 27-étől június 14-éig nemcsak vasárnap, hanem szombaton, és ünnepnapokon is közlekedik.
  • Június 1-jétől 14-éig a Déli pályaudvarról Tapolcára 10 órakor, illetve Tapolcáról a Déli pályaudvarra 19 óra 3 perckor induló vonatok nemcsak szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon, hanem naponta közlekednek.

A Balaton északi és déli partját is több vonat fogja kiszolgálni az április 27-ével kezdődő előszezonban (fotó: MÁV-Start)

A 30-as számú, Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes vonalon is kibővül a kínálat:

  • Új vonat indul a Déli pályaudvarról 10 óra 35-kor Fonyódra, ahová 13 órakor érkezik meg. A járat április 27-től június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon is jár. A vonat Székesfehérvárig csak Kelenföldön, Balatonaligától Fonyódig pedig minden állomáson és megállóhelyen megáll. Fonyódról 17 óra 39-kor indul vissza Budapestre, Balatonaligáig minden állomáson és megállóhelyen megáll, majd Székesfehérvár, Agárd, Gárdony, Velencefürdő, Velence és Kelenföld állomáson szállhatnak le vagy fel az utasok.
  • Budapest-Déli és Keszthely között már április 26-tól közlekedik gyorsvonatpár péntekenként, szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon: a Keszthelyről Budapestre tartó 20 óra 48-kor, a Déli pályaudvarról Keszthelyre tartó 21 óra 35-kor indul.
  • Április 27-től június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon új sebesvonat indul a Déli pályaudvarról Balatonszentgyörgyre 18 óra 5 perckor. Székesfehérvárig Martonvásár, Velence és Gárdony állomásokon is megáll.
  • A Balatonszentgyörgyről a Délibe 20 óra 32-kor induló személyvonat nem áll meg Kiscséripusztán, Székesfehérvárra pedig tizennégy perccel hamarabb érkezik meg.
  • A munkanapokon Székesfehérvárról 19 óra 20-kor Balatonszentgyörgyre induló személyvonat április 27-től június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon a Déli pályaudvarról 18 óra 5 perckor indul sebesvonatként. Székesfehérvárig Martonvásár, Velence és Gárdony állomásokon is megáll.
  • A Keszthelyről 16 óra 22-kor induló sebesvonat menetrendje részben megváltozik: nem áll meg Szabadifürdőn és Székesfehérvár-Repülőtérnél, így a Délibe már fél órával hamarabb, 19 óra 24-re megérkezik.
  • A Keszthelyről 14 óra 22-kor induló személyvonat helyett április 27-től június 14-ig szombatonként, vasárnaponként és ünnepnapokon új sebesvonat közlekedik meghosszabbított útvonalon a Déli pályaudvarig, ahová 17 óra 24-kor fut be. Székesfehérvárig csak Székesfehérvár-Repülőtér megállóhelynél nem áll meg, ezt követően viszont a Déli pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg. Keszthely és Székesfehérvár között pótjegy nélkül igénybe vehető.
  • A Keszthelyről 18 óra 38-kor a Délibe tartó sebesvonat az előszezonban, valamint az augusztus 26-ától szeptember 15-éig tartó utószezonban vasárnaponként közlekedik. Keszthely és Székesfehérvár között pótjegy nélkül használható.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek