Sztrájk, Lufthansa-járatkimaradások

MTI   ·   2013.01.25. 08:41

A Lufthansa német légitársaság reggelig egy Düsseldorfból Budapestre közlekedő járatát törölte, és ez a gép természetesen nem is indul vissza Düsseldorfba 11.50-kor. Ugyancsak a törölt járatok listáján van az esti, eredetileg 19.40-re kiírt düsseldorfi gép.

A munkabeszüntetés Düsseldorfban péntek este 22 óráig, a köln-bonni repülőtéren 20 óráig tart. Addig késésekre és járatkimaradásokra, a biztonsági ellenőrzésnél pedig a szokásosnál jóval hosszabb várakozási időre kell számítani.

A düsseldorfi a harmadik legnagyobb német repülőtér, az utasok száma évente nagyjából 20 millió. Csütörtökön a tervezett 530-ból 147 járatot kellett törölni. A köln-bonni repülőtéren pedig a tervezett 170 járat harmada maradt ki a sztrájk miatt.

A munkabeszüntetés oka, hogy megrekedtek a bértárgyalások a munkaadók és a repülőtéri biztonsági szakmában dolgozó munkavállalókat képviselő Verdi szakszervezeti szövetség között. A Verdi szerint mintegy 30 százalékos béremelésre van szüksége az Észak-Rajna–Vesztfália tartományban dolgozó összes, mintegy 34 ezer biztonsági őrnek és szakembernek. A munkaadók szerint a bérkövetelés túlzott, a munkabeszüntetés pedig aránytalanul nagy fennakadást okoz.

Kapcsolódó hírek