Felfüggeszti budapesti járatait az American, szünetel a B-móló egyik szintje

iho/repülés   ·   2020.04.05. 12:00
n393an_400px

Az American Airlines bejelentette nyári menetrendjének változásait a weboldalán. A társaság a nemzetközi járatainak a számát mintegy hatvan százalékkal csökkenti a megcsappant légiközlekedési igényekre hivatkozva; a döntés egyértelműen a koronavírus járványra vezethető vissza. A járvány az amerikai kontinensen is javában tombol, elsősorban New York államban, a helyzet súlyosbodása a repülésre is negatív hatással van.

Az American Budapestre eddig szezonális jelleggel repült. Philadelphiából az idén egyáltalán nem jönnek Budapestre a gépei, és elmarad a Chicago–Budapest AA-járat korábban tervezett indítása is. Azok a járatok, amelyekre nagy elérhető kapacitás volt és nem is szezonálisak, júniusban, júliusban és október végével kerülnek vissza a társaság nemzetközi menetrendjébe.

American Airlines Boeing 787 Dreamliner, ez váltja a 767-est (fotó: Zbronkó Tamás)

Budapestre idén nyáron már az újabb, komfortosabb, modernebb Boeing 787 Dreamlinerekkel járt volna a társaság, de a járvány miatt ezeket a madarakat csak 2021-ben láthatjuk majd AA-színekben. Korábban már írtunk az American flottacsökkentéséről, ennek egyik eleme, hogy az eddig hozzánk is repülő 767-eseket a társaság cargogépekké építi át.

A budapesti nagyhatótávolságú hálózat idén nyárra egy alappillérét veszítette el, de a járvány lecsengése után újra lehet majd építkezni és újratervezni majd az útvonalak jövőjét, az utasok számához mérten. A Budapest Airport épp a napokban jelezte, a járvány miatt a magyar főváros elveszítheti útvonalhálózatának egy részét.

A B-móló átadás előtt (fotó: Budapest Airport)

Az alaposan lecsökkent forgalom magyarázza, hogy a reptérkezelő legutóbbi hírlevelében bejelentette a terminálrend változását. Az egyik oldalán főképp szélestörzsű gépeket fogadó B utasmóló indulási szintje, illetve az érkezési folyosó átmenetileg nem üzemel. Az útlevélellenőrző-kapuk előtti csarnok és az útlevélkezelés azonban változatlanul működik, továbbra is itt – és a 2B Terminál érkező szintjén – zajlik az utasok egészségügyi szűrése (testhőmérséklet-mérése), regisztrálása és Magyarországra való beléptetése.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek