Take-off és leszállás ugyanazon a futópályán, már-már veszélyes közelségben. Videóval!

iho/repülés   ·   2024.06.11. 12:00
mumbai_airport

Az eset Mumbaiban történt, a légiirányítót felfüggesztették. 

Két A320neo volt az érintett a június 8-án történt esetben: a mumbai Chhatrapati Shivaji Maharaj Nemzetközi Repülőtér (BOM) az IndiGo járata leszállt, miközben az Air India gépe a levegőbe emelkedett. Az incidensről készült, a közösségi média platformjain, köztük az X-en (korábban Twitteren) is megosztott mozgóképes felvétel az Air India AI657-es, a Thiruvananthapuram Nemzetközi Repülőtérre (TRV) tartó járatát mutatja felszállás közben, miközben mögötte vészes gyorsasággal érkezik a közép-indiai Indaur a legendás maratha uralkodóról elnevezett Devi Ahilyabai Holkar légikikötőjéből (IDR) az IndiGo 6E5053-as járata.

A Flightradar24 adatai szerint a két gép közötti legkisebb távolság elérte a 509 métert, és 511 méterre voltak egymástól, amikor az Air India repülőgépe megkezdte az emelkedést. Az IndiGo Airbusa három másodperccel ezt követően landolt. A légitársaság szóvivője szerint a 6E5053-as járat leszállási engedélyt kapott a légiforgalmi irányítástól, és az utasításoknak megfelelően cselekedett. Az Air India képviselője hasonlóképpen nyilatkozott, mondván, a torony megadta az engedélyt a felszállásra. Mindenestre kíváncsiak lennénk az irányítás és az Air India pilótái közötti kommunikációra, amikor előbbiek észbekaptak, hogy az IndiGo Airbusa pillanatokon belül földet ér, és másodpercenként 70 méteres sebességgel közelíti meg a még álló helyzetben lévő repülőgépet (lásd: Flightradar24)...

A hatóságok vizsgálatot indítottak a történtekkor szolgálatot teljesítő, időközben felfüggesztett légiforgalmi irányítóval szemben.

Az iho.hu rovatvezetőjének, a pótolhatatlan Márványi Péternek a tárgyban (veszélyes megközelítés) megfogalmazott írásait itt, itt és itt olvashatják.

(fotó: Debadas Pradhan/X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek