Tápiószecsőre vonatozták a kecskeméti reptér leselejtezett eszközeit

Vörös Attila   ·   2020.08.26. 12:00
7030_T20V6175_200825_

Két szerelvénnyel összesen 112 járművet vittek el az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról.

Augusztusban két katonavonat is elindult a kecskeméti repülőtérről. A hosszú szerelvényekkel a bázison már fölöslegessé vált haditechnikát szállították el a honvédség tápiószecsői bázisára. A pőrekocsikból kiállított vonatokat a Rail Cargo Hungaria közlekedtette, az iparvágányokon startos Szergejjel tolattak, vonalon pedig Taurusszal húzták a vonatokat.

A reptér iparvágányán cammog a 057-es Szergej a katonavonattal (fotók: Vörös Attila)

A honvedelem.hu beszámolója szerint az elszállított eszközök zöme tehergépkocsi és személygépjármű, de pótkocsikat, aggregátorokat, egy autódarut és számos repülőtéri karbantartó és kiszolgáló eszközt is bevagoníroztak. A munkát nehezítette, hogy a járművek önálló mozgásra képtelenek, így a teherkocsikra kellett vontatni, daruzni őket. Emiatt tartott egy tehervonat rakodása két napig – egyórás munka lenne, ha mozgásképesek lennének a hadieszközök.

A kecskeméti reptér iparvágányát bár nem túl gyakran, de rendszeresen használják. A katonai eszközök szállítása mellett tartálykocsikban üzemanyag is érkezik a légibázisnak. Az iparvágány a Kecskemét–Lakitelek vonalból ágazik ki. A Kecskemét Kohári iparvágány-kiágazás nevű szolgálati helyről induló iparvágány-hálózat látta el anno a Kecskemét keleti oldalán működő üzemeket. A számos vágány közül ma a repülőtér mellett csak egy működik még, ide a CER vasútvállalat hoz rendszeresen tartálykocsikat – a vagonok beállítását általában a DB Cargo dízele végzi el bérmunkában.

A repülőbázis rakodóján vár indulásra a menet

A honvédség tápiószecsői raktárának iparvágányát már sokkal ritkábban használják, olykor hosszú évek is eltelnek két vonat között. De nem idén! Kecskeméten kívül több katonai bázisról is ide küldték a használaton kívüli eszközöket, így a nyár folyamán már több katonavonat is végigdöcögött a végig az erdőben húzódó vágányon.

A 145-ös vonal forgalmába illeszkedve futhatott be Kecskemét állomásra a katonavonat

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek