Tehéntrágyából előállított üzemanyagot tesztel a MOL

iho/hajózás   ·   2023.02.23. 15:00
moljapan

Ez a MOL japán, és a tengerhajózásban használt üzemanyagok új, fenntartható formáinak kifejlesztésére törekszik azzal, hogy megkezdte az LNG-hajókban felhasználásra szánt cseppfolyósított biometán új formulájának első tesztjét.

MOL, azaz Mitsui OSK Lines – a világ egyik legnagyobb hajóstársasága az ugyancsak japán Air Water céggel közösen dolgozik a fenntarthatóság jegyében előállított üzemanyag gyártási folyamatának továbbfejlesztésén. Az már az első tapasztalatok alapján bizonyossá vált, hogy a biometán (liquid bio-methane, LBM) a meglévő eszközökkel problémamentesen szállítható. Ilyen előzmények után 2023 első felében tervezik az üzemanyag felhasználását a MOL egyik LNG-vel üzemelő hajóján. 

Az Air Water reszortja a szarvasmarha-tenyésztők által hagyományosan működtetett biogázüzemekben (ezek a kis biogáztermelő egységek az otthonokban keletkező szerves hulladékokat hasznosítják, jobbára saját célra) zajló metán fermentációs folyamatokat elterjesztése – erre egy, még 2021-ben a japán környezetvédelmi minisztérium által jóváhagyott, az LBM előállítási folyamatának és ellátási láncának technológiai fejlesztését szolgáló demonstrációs projekt keretében van lehetősége. A farmerek jóvoltából a biomasszából előállított biogáz körülbelül háromötöde metán, a többi része szén-dioxid. Az Air Water által kifejlesztett eljárások során az LBM úgy "készül", hogy a metános fermentációval kivont biogázt összegyűjtik, majd a metánt leválasztják a szén-dioxidról. A más gázformákhoz hasonló cseppfolyósítási eljárás lehetővé teszi a térfogat a termék szállításához szükséges csökkentését. A cseppfolyósítási folyamat körülbelül mínusz 160 Celsius fokon megy végbe, és az eljárás során a gáz eredeti térfogata a hatszázadára csökkent. Az így kapott LBM fűtőértéke a jelenlegi LNG-termékek értékének körülbelül a kilencven százaléka.

A cseppfolyósított biometán már Magyarországon is elérhető; tavaly decemberben érkezett be az első LBM-szállítmány az országba, amivel egy, az M0 mentén létesített toltőállomáson kamionokat töltenek fel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek