Teherjárművek még nem használhatják a letenyei autópálya-átkelőt

MTI   ·   2023.01.04. 13:25

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása ellenére márciusig még nem használhatják a kamionok a letenyei autópálya-átkelőt.

Délnyugati szomszédunk a schengeni övezethez való csatlakozását követően a határátkelőhelyek akadálymentesítését március 15-ig kell végrehajtani. Amíg az akadálymentesítés nem valósul meg, addig a teherjárművek – az eddigi szabályoknak megfelelően – a letenyei közúti határátkelőhelyen léphetik át az államhatárt.

Tavaly csaknem 248 ezer teherjármű vette igénybe a letenyei közúti átkelőt, négy százalékkal több, mint 2021-ben. Jelentősen, mintegy harminc százalékkal nőtt ugyanakkor az összesített személyforgalom a két letenyei határátkelőn, amelyek a magyar turisták és a Kelet-Európából az Adriai-tenger irányába tartók legfontosabb határátlépési pontjai. Tavaly több mint 4,8 millió utas lépett át a két átkelő valamelyikén, szemben a 2021-ben regisztrált 3,7 millióval.

Az utazók legnagyobb hányada 2022-ben magyar állampolgár volt, a több mint 1,2 milliós utasszám negyven százalékkal haladta meg a 2021-es 860 ezres adatot. A külföldiek közül sorrendben a lengyel, a szlovák és a cseh állampolgárok vették igénybe legnagyobb számban a két letenyei átkelő valamelyikét. A mintegy 960 ezer lengyel, 907 ezer szlovák és 754 ezer cseh állampolgár adatai 19-24 százalékkal haladják meg a 2021-es számokat. A két letenyei átkelőhelyen a személyautók száma tavaly meghaladta a 809 ezret, ami 27 százalékos bővülést mutat. Csaknem megduplázódott ugyanakkor az autóbuszok forgalma, a 2021-es 7 ezerrel szemben a múlt évben mintegy 14 ezer busz lépte át a magyar-horvát államhatárt Letenyénél.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek