Tehersztrájk

Molnár András   ·   2011.09.12. 17:00
110912_USAsztrajk_lil

A szervezett munkások szerződése körül zajlik a vita lassan egy éve. Az álláspontok ez idő alatt nemigen közeledtek, a szakszervezetek elutasították az eddigi ajánlatokat, most pedig harminc napra visszavonultak a tárgyalóasztaltól, hogy kissé lenyugodjanak a kedélyek.

Ha ezt követően sem sikerül megegyezni, az Egyesült Államok vasúti áruszállítása komoly veszélybe kerülhet: olyan óriáscégek dolgozói készülnek sztrájkra, mint a CSX, a Union Pacific, vagy a Norfolk Southern. A követelések között a legsarkalatosabb pont a megemelt egészségügyi hozzájárulás lenne.

A CSX és a Union Paific vasúti hálózata gyakorlatilag az Egyesült Államok teljes területét lefedi.<br>A képen a CSX egy AC6000CW típusú mozdonya továbbítja méretes szénvonatát a keleti bányavidéken – ez a terület a CSX igazi otthona<br>(John Mueller felvétele)

Kormányzati kézbe kerülhet a döntés, amennyiben a dolgozók komolyan gondolják a sztrájkot: az amerikai törvények a vasúti és légiforgalmi alkalmazottak esetében lehetővé teszik, hogy előbb elnöki ajánlással, majd, ha ezt nem fogadnák el, kongresszusi határozattal vessenek véget a vitának. Az egyetlen feltétel a szabályozásban, hogy csak akkor alkalmazható, ha az egész ország gazdaságára kihatással lehet a sztrájk. Tekintve, hogy az USA tehervasútjának kulcsszereplői kerülhetnek veszélybe, ez a lépés a legkevésbé sem lenne meglepő.

Kapcsolódó hírek