Terjeszkedik a cseh Vasúti Kutatóintézet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.11.12. 18:10
NoBo

Az európai szinten elismert és méltán híres Velim melletti vasúti tesztpálya üzemeltetője Szlovákiában alapít leányvállalatot, ami egyfajta ugródeszka lesz a további európai térnyeréshez.

A közép-csehországi Velim és Cerhenice települések határában lévő VUZ (Výzkumný ústav železniční) Vasúti Kutatóintézet már évek óta elismert intézet, ahol nagyon széles skálájú magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak a vasúttársaságok és járműgyártók számára. Egy igazi vasúti NoBo, azaz bejelentett szervezet (Notified Body), amelyik arra törekszik, hogy a nagy világszínvonalú minőségtanúsító szervek, mint például a TÜV vagy az SGS szintjére nője ki magát. A Cseh Vasutak leányvállalata a lehető legjobb úton halad, most Csehország határait átlépve, Szlovákiában hozott létre fiókvállalatot, ami a tervek szerint csak a kezdet.

A VUZ Vasúti Kutatóintézet az egész Európai Unió számára hiteles vasúti illetékes hatóság, amely mind az infrastruktúra, energiaellátás, pálya- és fedélzeti vezérlési rendszerek, valamint biztosítóberendezések és a vasúti járművek tesztelését, minőségellenőrzését végzi, erről hiteles tanúsítványt adhat ki. A vasúti átjárhatósági TSI tanúsítványt is ez a szerv adja ki. A jelenleg Szlovákiában alapított leányvállalat éppen ilyen szervként szeretne működni VUZ Slovakia néven. A kutatóintézet vezetősége szerint Szlovákia csak egy bizonyos ugródeszka az európai vasúti piac felé, további terjeszkedést terveznek több országban is.

A csehországi Vasúti Kutatóintézet (VUZ) főbb ügyfelei és megrendelői az európai vasúttársaságok, járműgyártók, vasúti beszállítók, infrastruktúra-kezelők, állami szervek. A VUZ több mint ötvenéves múlttal rendelkező hatóság, amely egyébként eredetileg az egykori Csehszlovákiában, Zsolnán (Žilina) működő Közlekedési Kutatóintézetből vált ki, hogy a velimi tesztpályák tevékenységét felügyelje.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek