Terv a bukásra – Cyprus Airways vészforgatókönyvek

iho   ·   2013.09.27. 19:00
cim

Tony Antoniou, a Cyprus Airways elnöke bejelentette, hogy a vezetőség kidolgozott egy „készenléti” tervet arra az esetre, amennyiben csődöt kellene jelenteniük – adja hírül a TTG hírlevele.

A szigetország nemzeti légitársasága jelenleg az Európai Unió versenyhivatalának jóváhagyására vár, hogy hozzájuthasson egy 54 millió eurós mentőcsomaghoz. Amennyiben Brüsszelben ezt elutasítják, akkor a Cyprus Airways leányvállalata, a Cyprair Tours túraszervező cég venné át az anyacég személyzetét, flottáját és leszállási jogait a járatok további üzemeltetése érdekében. Ez esetben azonban már csak részben tudnák kiszolgálni a jelenlegi útvonalhálózatot.

A légitársaság a közelmúltban már rákényszerült egy jelentősebb karcsúsításra, mely során 490 dolgozótól váltak meg, de Antoniou szerint a megmaradt állomány munkahelyei egyelőre nincsenek veszélyben.

Az uniós versenyhivatal döntése várhatóan csak októberben születhet meg, miközben a légitársaságot 70 százalékban birtokló ciprusi kormány megpróbál olyan szakmai vagy pénzügyi befektetőt találni, amelyik a csőd elkerüléséhez szükséges 54 millió eurós keretösszeg legalább felét átvállalná. A Cyprus Airways az elmúlt évet 55,8 millió eurós veszteséggel zárta, miközben 2011-ben az év végéig még „csak” 23,9 milliós hiányt halmozott fel.

A tőkehiányon kívül a légitársaság helyzetét az is megnehezíti, hogy a ciprusi idegenforgalmi hivatal (CTO - Cyprus Tourism Organisation) adatai szerint, 2012-ben 6,6 százalékkal kevesebb külföldi turista kereste fel a szigetországot. Németország esetében több mint 30 százalékkal, az Egyesült Királyságból pedig 9 százalékkal kevesebb beutazót regisztráltak, az átlagos statisztikát viszont javította, hogy tavaly 20 százalékkal több orosz turistát fogadtak. Alecos Orountiotis, a CTO elnöke úgy véli, a 2012-es adatokhoz képest az ország jelenlegi helyzetében, idén már 2-3 százalékos további csökkenést is pozitív fejleménynek tekintenének.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.