Több száz elektromos busz érkezhet az országba

iho/közút   ·   2022.03.10. 12:00
zoldbusz_hajduszoboszlo

A Zöld Busz Program keretében háromszázötven zéró emissziós autóbuszra írnak ki tendert egy hónapon belül.

A projekt szerdai hajdúszoboszlói bejelentésén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: a program eddig csak a 25 ezernél több lakosú településeket célozta, amihez a kormány tíz év alatt 36 milliárd forint támogatást nyújt. A fejlesztést viszont most az a kisebb városokra is kiterjesztik.

A Zöld Busz Program promotálásának részeként az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központjának számító hajdúsági fürdővárosban március 9-étől egy hónapig próbaüzemben fog közlekedni a Volánbusz egyik új, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbusza (rendszám: STZ-853).

Eddig hatvan teljesen elektromos üzemű busz beszerzésével kapcsolatban hirdettek eredményt. A programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8,6 milliárd forintos támogatásával érkező járművek közül tizenhárom Győr, hat Eger, tizenkettő Székesfehérvár, tizenegy Zalaegerszeg, tíz Szolnok és nyolc Szeged helyi közlekedésében vesznek majd részt.

(Nyitóképünkön a Hajdúszoboszlón egy hónapig közlekedő Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz látható a város autóbuszállomásán. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek