Többmilliárdos veszteséget okozott a koronavírus a cseh pályavasúti üzletágnak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.07.25. 12:00
hln_01

A cseh vasúti infrastruktúra kezelője (Správa železnic) felmérte, hogy a koronavírus-járvány miatti intézkedések okán visszaesett forgalom 203 millió korona (2,6 milliárd forint) bevételkiesést okozott számára a márciustól júniusig terjedő időszakban. A pénzkiesést a vasúti pályahasználati díjból származó bevétel csökkenése okozta. A legjelentősebb mértékben a nem közlekedő személyszállító vonatok  befolyásolták a bevételkiesést, kisebb mértékben a teherszállító vonatok.

(képünk illusztráció)

Hónapos bontásban a pályahasználati díjból származó bevétel márciusban 23 millió koronával (299 millió forint) volt kevesebb, mint egy évvel korábban, április hónapban már 80 millió koronával (1 milliárd forint) volt kevesebb a bevétel, májusban csaknem 60 millió koronával (780 millió forint) kevesebb pénz, júniusban pedig 40 millió koronával (520 millió forint) kevesebb bevétel származott a pályahasználati díjból. A 2019-es évben a cseh vasúti infrastruktúra kezelőségnek összesen 3,67 milliárd korona (47,8 milliárd forint) bevétele volt a pályahasználati díjból.

A cseh közlekedési minisztérium által közzétett adatok szerint a világjárvány okozta helyzet miatt egy ötödével csökkent az utasok száma a vasúton 2020 első negyedévében. A vasúton utazók száma az első negyedévben 38,99 millió volt, ami 17,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Az autóbusz-közlekedésben még nagyobb mértékű, 19 százalékos visszaesés tapasztalható, az első negyedévben mindössze 78,8 millióan utaztak buszon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek