Továbbra is a DB Regióé maradhat a Rhein-Neckar S-Bahn egy része

iho   ·   2015.01.23. 13:45
400px_db_s-bahn

A jelenlegi szolgáltató DB Regio Südwest január közepén szerezte meg újra a személyszállítási jogokat az S-Bahn Rhein-Neckar Lot 1-es hálózatra a Baden-Württemberg szövetségi tartomány közlekedési hatósága (NVBW), valamint a Rajna-vidék–Pfalz tartomány déli járásának, a Hessen tartomány déli részén található Bergstrasse járásának, és Németország legkisebb, Saar-vidék tartományának közlekedési hatóságai által közösen kiírt nemzetközi tenderezési procedúrát követően – írja az International Railway Journal.

A döntés értelmében a vasúttársaság délnyugat-németországi regionális ága 2016 decemberétől további tizenhét éven át szállíthatja az utasokat az érintett öt regionális viszonylaton. Az S1-es és S2-es, valamint az S3-as és S4-es viszonylatok részben átfedik egymást – előbbi kettő a Homburg/Kaiserslautern–Mannheim–Mosbach/Osterburken, utóbbiak pedig a Karlsruhe/Bruchsal–Heidelberg–Speyer/Germersheim útvonalon közlekednek. Az S33-as viszonylaton üzemelő szerelvények Bruchsalt és Germersheimet kötik össze. A hálózatot használó szerelvények éves vonatkilométerét összesen nyolcmillió kilométerre tervezik.

A DB Regio megőrizte szolgáltatási jogát a Rhein-Neckar S-Bahnon, újabb tizenhét évig közlekedhetnek vonatai az öt vonalból álló elővárosi hálózaton<br>(fotó: Railway Gazette)

A Lot 1-es szerződést tárgyalásos eljáráson keresztül ítélték oda a DB Regiónak, amely lehetővé tette a lehetséges fejlesztések megvitatását, valamint a várható költségek felbecsülését. Ennélfogva a megállapodás magában foglalja azt is, hogy javítani kell a jelenlegi szerelvények hozzáférhetőségét a mozgáskorlátozottak számára, továbbá újabb vonatokat kell beszerezni a vonalakra, hétvégente plusz szerelvényeket kell közlekedtetni, valamint az este hét óra után közlekedő járatok vonatszemélyzetét is meg kell növelnie a DB Regiónak. A kontraktus biztosítja a ludwigshafeni BASF-üzemben dolgozók szállítását is – a hatalmas vegyipari komplexumhoz vezető vágányokat várhatóan 2017 decemberéig villamosítják.

Az NVBW a Rhein-Neckar-hálózat másik, Lot 2-es részére is ki fog írni tendert a nyár során; a szerződés eredményét várhatóan még az éven kihirdetik. A Lot 2-es szolgáltatás az S5-ös (Heidelberg–Eppingen) és S51-es (Heidelberg–Sinsheim/Eppingen/Aglasterhausen) viszonylatokat, valamint a Mannheimből Mainzba, Biblisbe, Bensheimba, Schwetzingenbe és Karlsruhébe közlekedő S-Bahn-járatokat öleli fel – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek