Trolisodó Baross tér

Kemsei Zoltán   ·   2014.01.10. 14:15
00

Több mint negyven év után újra lesznek a Baross téren keresztülhaladó trolibuszok – ezeket az útvonalakat az előző (2-es) metró építkezésénél szüntették meg. Igaz, az Erzsébetváros trolijai közül csak kettő (73-as, 76-os) kapja vissza történelmi végállomását az indulási oldalon, a 79-es a Thököly útnál fordul, a 78-as – mostohagyerekként – marad a megszokott végállomásán.

A 73-as, 76-os (balra) és 79-es (jobbra) trolibuszok új útvonala<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: BKK)

A pályaudvar oldalában levő végállomás teljesen a troliké lesz: a 178-as busz a 277-essel összevonva az Örs vezér terétől Rákosszentmihályon, Pestújhelyen és a Rákóczi úton át a Naphegy térig jár majd, így bőven lesz hely a három járat (73, 76, 80) végállomásának. Erzsébetváros felé a trolik innen közvetlenül a Rottenbiller utcába fordulnak. A 79-es az Alpár utcából a Hernád utcán át a Thököly útra jut ki, végállomása a 20-as, 30-as buszcsalád mai leszállóhelyénél, a Nefelejcs utca torkolata közelében lesz.

Elkezdődött a munka<br>(a szerző felvételei)

A Baross tér egyik, több évtizedes közlekedési problémája látszik megoldódni ezzel a változtatással: ha valaki a téren keresztül utazva, a tömegközlekedés egyik járatáról a másikra kívánt átszállni, a fölösleges, hosszú gyaloglások jelentősen növelték a menetidőt. A jelenlegi koncepció (csomópontokra ráhordó járatok helyett átmérős viszonylatok járatása) és a végállomások módosítása ezen a hiányosságon próbál enyhíteni, egyelőre a Keleti pályaudvartól a város különböző részeit feltáró trolijáratok közös végállomásra helyezésével.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek