Tudjuk, milyen külalakjuk lesz az új tátrai villamosoknak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.05.17. 09:00
Tatravonat_01

A szlovák személyszállító vasúttársaság (ZSSK) még 2018 nyarán hirdetett versenypályázatot öt villamos motorvonat plusz egy többcélú mozdony megvásárlására. A tendert a Stadler nyerte, aki 38 millió 801 ezer 691 euróért szállítja le a megrendelt szerelvényeket 2022-ig.

Így néz majd ki az öt Stadler-szerelvény a Magas-Tátrában (forrás: ZSSK)

Az új szerelvények lakkozása a ZSSK jelenlegi dizájnkézikönyv szerinti színeken kívül tátrai hegyi motívumokat is tartalmaz. A Jakub Rusnák és Lenka Syrovátková alkotta tervezői páros erős konkurencia mellett győzött, részben talán azért is, mert nem a legismertebb magas-tátrai csúcsokat, mint például a Lomnici- vagy a Gerlachfalvi-csúcsot festetik rá a vonatok oldalszekrényére, hanem öt kevésbé ismert hegycsúcsot (Ganek, Kostolík, Stredohrot, Bradavica, Vysoká), amelyek ugyanolyan szépek és változatosak, mint ismertebb társaik. A hegycsúcsok motívumai a szlovák hegymászói hagyományokra is utalnak. A villamos motorvonatokon a középső részben kirajzolt hegycsúcs neve és a tengerszint feletti magassága is helyet kap.

Jelenleg a 425-ös sorozat uralkodik a Tátrai Villamos Vasút vonalain

A győztes pályamű megalkotói alsóerdőfalvaiak (Nová Lesná), azaz tátrai gyerekek, így nem volt kérdés, hogy beneveznek a ZSSK által hirdetett nyílt versenypályázatra, amit a Stadler szerelvények grafikai tervére hirdettek. A ZSSK számukra egy egyéves MAXI Klasik hűségkártyát ajándékozott, amivel egy éven keresztül ingyen utazhatnak országszerte a ZSSK vonatain.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek