Tűzpiros, mint a Ferrari

iho/vasút   ·   2012.05.22. 06:50
00

Az olasz Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) nagy fába vágta a fejszéjét: az olasz csizma észak-déli tengelyén akarták jelentősen felgyorsítani a közlekedést. A magántársaságok közül elsőként a nagysebességű vasútban látták a megoldást, versenyre híva a Trenitaliát. 2008-ban 25 (és tíz opcionális) AGV szerelvényt rendeltek az Alstomtól, az első példányok 2010 decemberében kezdték próbafutásukat.

Az NTV járműtelepe Nola városában<br>(a képek forrása: Alstom)

Az Alstom mérnökeinek a kényelem, a helytakarékosság és a környezetvédelem egyaránt a szemük előtt volt, amikor az új AGV-t tervezték. Jacobs-forgóvázainak, és az azokban elhelyezett motoroknak köszönhetően húsz százalékkal több utast tud szállítani a hasonló szerelvényeknél.

Az AGV Italo portréja

A 460 utast befogadó, 200 méter hosszú új AGV-k egyenként 26 millió euróba kerültek a NTV-nek, de cserébe a létező legnagyobb luxust kínálják: a most már talán természetesnek számító állítható bőrüléseken, wifin kívül egy harminckét személyes moziterem is várja az utasokat. A padlószint tíz centiméterrel alacsonyabb a hagyományos konstrukciójú vonatoknál. A szerelvény 98 százalékban újrahasznosítható anyagokból készült, energiafogyasztása egy ülőhelyre vetítve harminc százalékkal alacsonyabb a hasonló szerelvényekénél.

A szerelvény belső tere

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

A vasútiparban használt beágyazott termékek fejlesztésének szakmai kihívásai

iho/vasút   ·   2023.09.25. 15:00

Egy vasúti szerelvényen számos beágyazott elektronikai rendszer üzemel, amelyek a szerelvény különböző alegységeinek működtetéséért felelnek. Ezen termékek fejlesztése rengeteg kihívást hordoz magában, ilyenek például a piacra kerülési idő, az elavulás kérdése vagy a kiberbiztonság. A Knorr-Bremse Budapest mérnökei segítségével bepillantást kaphatunk erre a területre is.