Új közlekedési csomópont Körmenden

iho/közút   ·   2012.02.15. 18:00

Átadták Vas megye első intermodális csomópontját szerdán Körmenden. A GYSEV Zrt. és a Vasi Volán Zrt. konzorciumi együttműködésben nyert el 105 millió forint támogatást az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A vasúti pályaudvar szomszédságában, a vasúttársaság tulajdonában álló területen 137 millió forintos beruházással épült az új állomás, tíz  autóbuszállással és 13 fedett beállóval. Egy műemlék jellegű raktárépületből alakítottak ki pihenőhelyet a buszvezetők és forgalmi szolgálattevők számára, itt árusítják majd a Volán-bérleteket is.

A városban csütörtökön üzemkezdettől a helyi, a helyközi és a távolsági forgalomban közlekedő járatok is az új állomásról indulnak. A közlekedési módok közötti jobb átjárhatóság megteremtése és az összehangolt működés javítja a közösségi közlekedés versenyképességét.

A körmendi autóbusz-állomáson az elmúlt időszakban évente mintegy ötvenezer járat fordult meg, az utasszám meghaladta az egymilliót. A nagyobb kapacitású új állomáson az átszállás egyszerűbb és gyorsabb lesz. Az intermodális csomópont fejlesztése a tervek szerint P+R és B+R parkolók, valamint egy új gyalogos-felüljáró építésével folytatódik.

A pályaudvar mellé épült az új buszállomás<br />(forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)

A körmendi beruházás csak az egyik eleme egy összesen csaknem 600 millió forintos, közvetlenül 19 települést – a többi között Kőszeget, Sárvárt, Szentgotthárdot és Szombathelyet – érintő projektnek. A komplex csomag részeként épültek vagy újultak meg buszvárók, megállók Celldömölkön és kistérségében, jött létre a régiós közlekedési szövetség előkészítését megalapozó szakmai tanulmány. A járműveken működő és a megállóhelyi tájékoztató, illetve a térfigyelő rendszerek kialakításával rövidesen a teljes projekt megvalósul.

Kapcsolódó hírek