Újabb állami segítség a LOT-nak?

iho   ·   2013.04.23. 14:04

A Dziennik Gazeta Prawna (DGP), a vezető lengyel gazdasági napilap értesülései szerint a LOT légitársaság a tavalyi évet a korábban becsült 157,1 millió helyett 200 millió zlotyt meghaladó, esetleg a 300 millióhoz közeli nettó veszteséggel zárta – írja a Napi Gazdaság online kiadása. A tavaly decemberben kapott, nagyjából 100 millió eurós kölcsönből már csak mintegy 60 milliónyi maradt. A LOT egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit.

Korábban az államkincstár szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a légitársaság legfontosabb feladata, hogy a szerkezetátalakításra és a megtakarításra összpontosítson. Ha az Európai Bizottságot sikerül meggyőzni arról, hogy van értelme a segítségnek, a LOT pedig talpon marad, akkor van esély arra, hogy visszafizessék a kölcsönöket. Ha viszont nem, akkor vissza kell adniuk a kapott hiteleket, ami egyet jelent a csőddel. Az Európai Bizottságot június 25-ig kell tájékoztatni a tervezett takarékoskodási programról. Ilyen program pedig már született, de azt a kincstárügyi minisztérium sem fogadta el, mert nem tartalmazott konkrétumokat a járatritkításokról, csak a munkavállalók leépítését helyezte kilátásba – számol be róla a napi.hu.

Tovább nehezíti a LOT helyzetét a Boeing Dreamliner gépek műszaki hibák miatti leállítása, ami több száz millió zloty veszteséget jelenthet. A LOT elnöke, Sebastian Mikosz a money.pl. oldalnak elmondta, hogy valószínűleg júniusban állhat ismét szolgálatba a két Dreamliner, az akkor érkező harmadik géppel együtt.

Kapcsolódó hírek