Újabb cseh–lengyel vasúti határátmenet éledt fel

iho/vasút   ·   2018.05.29. 16:15
400px_kd_sa134

Az elsősorban hétvégén közlekedő határátlépő járatokra a lengyel Koleje Dolnośląskie (KD) regionális vasúttársaság SA134 sorozatú Pesa-dízelmotorvonatokat ad ki. Habár a viszonylat Csehországban futó részén a cseh GW Train Regio magánvasút a szolgáltató, a vonatok egy részén lengyel személyzet is dolgozik.

A főként a turizmus igényeit kielégítő, hétközben és hétvégén is közlekedő járatoknak köszönhetően már Wrocławból és Wałbrzych-ből is el lehet utazni vasúton a csehországi Adršpach környéki, népszerű turisztikai régióba. A vonatok idén szeptember 2-áig járnak, utána már csak a nemzeti ünnepeken lehet utazni rajtuk.

Az újjáéledő cseh-lengyel határátmenetre a lengyel Koleje Dolnośląskie magánvasút ad ki motorvonatokat (fotó: Wikipedia)

Az Alsó-sziléziai vajdaságban, Wrocławtól hetven, a cseh határtól pedig körülbelül tíz kilométerre található Wałbrzych, valamint a lengyel határnál fekvő, csehországi Meziměstí közötti határátmenet személyforgalom szempontjából igencsak hektikus képet mutatott az elmúlt jó néhány évtized során. A második világháborút követően közel fél évszázadon keresztül nem látott személyszállító vonatot a szakasz. A kilencvenes évek elején ismét elindultak az ablakos vonatok, 2003-ban azonban újra leállították a szolgáltatást. Most, tizenöt évvel később viszont ismét feléled a vonalszakasz, melyet még ha nem is valami sűrűn, de tehervonatok is használnak – jelenti az International Railway Journal.

2008-ban az Óriáshegység lábánál fekvő, csehországi Trutnov és a lengyelországi Jelenia Góra között éledt fel a nemzetközi vasúti összeköttetés: a városok között hétvégente napi három pár személyvonat közlekedik a nyári szezonban – az Óriáshegységbe nyáron is sok lengyel látogat el.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek