Újabb kritikus kereszteződést építenek át körforgalommá, a helyszín ezúttal Veszprémvarsány

iho/közút   ·   2021.10.29. 16:10
00_veszpremvarsany

A NIF Zrt. beruházásában körforgalmúvá építik át a 82-es főút és a 832-es út csomópontját Veszprémvarsány északi részén.

Az említett csomópontban az elmúlt években több súlyos kimenetelű baleset történt. A 832-es főúton Pápa irányából érkezőknek a kedvezőtlen helyszíni adottságok miatt csak nehezen érzékelhető, hogy az utat a 82-es főút keresztezi, és az alsóbbrendű úton haladóknak ott elsőbbségadási kötelezettségük van. Az útcsatlakozástól 150 méterre, az összekötő úton fénysorompóval biztosított vasúti átjáró található, amelynek fényjelzései főleg éjszaka vonhatják el a figyelmet a megelőző útkereszteződésről.

A balesetek megelőzése érdekében egy 17 méter belső és 23 méter külső sugárral rendelkező, kétsávos körforgalom kivitelezése vette kezdetét.

(fotók: NIF Zrt.)

Az átépítés során az útkorona külső, 2,5 méteres nemesített padkáját a körpálya be- és kihajtási ívein 1 méter széles rázóburkolattal erősítik meg. A forgalmi sávok külső oldalai süllyesztett szegéllyel, a körpálya külső oldaeltolással, az elválasztó szigetek és a körpálya belső oldala kiemelt szegéllyel lesznek ellátva. A teljes beruházási területen acél szalagkorlát épül. A Veszprémvarsány irányában 100 méterre található üzemanyagkút megvilágítottsága miatt a körforgalom teljes területe közvilágítást kap. Az épülő csomópont közvetlen szomszédságában lévő patak fölötti hidakat elbontják, helyettük előre gyártott iker keretelemből álló műtárgyakat építenek be. A beruházás helyszínén jelenleg területszerzési, humuszolási és földmérési munkák zajlanak.

A beruházás során megépülő körforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá válik a csomópont, megszűnnek az elsőbbségadási problémákból fakadó baleseti kockázatok.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a TRB Kft. végzi nettó 576 millió forint összegben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek