Negyvenhárom új nagy sebességű vasúti szerelvényt vásárol a DB

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.02.02. 18:00
ice6

A Deutsche Bahnnak így már négyszázötven ICE szerelvénye lesz. Az első ICE 3neo még az idén szolgálatba áll Németországban. 

A német vasúttársaság fő célkitűzései közé tartozik, hogy az elkövetkezendő nyolc évben meg szeretné duplázni a vasúton utazók számát. A nagy sebességű vasútvonalak folyamatos bővítése is ennek a célnak az eszköze. A napokban kapcsolták fel a villanyt a legújabb nagy sebességű vasútvonalon Ulm és Wendlingen között, amivel további hatvan kilométerrel hosszabbodott a német nagy sebességű vasúthálózat. Decemberig egyelőre csak próbaüzemmódban használják a 250 kilométer/órás sebességre épített vasútvonalat, amely a Bajorország és Stuttgart közötti gyors vasúti összeköttetés része. A tagolt terepviszonyok miatt a vonalszakasz hosszának a fele alagútban vezet, a leghosszabb 8,8 kilométer hosszú. 

A DB német vasúttársaság összesen negyvenhárom új nagy sebességű ICE 3neo típusú vasúti szerelvényt rendelt meg a Simens Mobilitytól másfél milliárd euró értékben. A szerelvények a harmadik generációs ICE szerelvények ráncfelvarrott változata. Egy korábbi megrendelés értelmében már folyamatban van a gyártásuk, akkor harminc ICE 3neót rendelt a Deutsche Bahn, amiből az első szerelvényt még az idén szeretnék forgalomba állítani. A két megrendelést összesítve hetvenhárom új, korszerű nagy sebességű szerelvénye lesz a németeknek. Ez azt jelenti, hogy 2030-ig a német vasúthálózaton cirkáló ICE szerelvények száma eléri a négyszázötvenet. 

Az új megrendelésben szereplő szerelvények Velaro típusúak, s a 408-as jelölést kapták. Maximális sebességük 320 kilométer/óra, 439 ülőhely van bennük. Némi változtatást, újítást az előző tíípushoz képest azért kaptak: például az ablaküvegek jobban áteresztik a mobilhálózatot, s újak a poggyásztárolók is. Nyolc kerékpár elhelyezésére van lehetőség a vonaton. A gördülékenyebb és gyorsabb utascsere érdekében több ajtó is került a szerelvényre. A ráncfelvarrott ICE 3neo szerelvények először Észak-Rajna-Vesztfália és a dél-németországi célállomások között állnak forgalomba.     
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek