Újabb szakasszal bővült a Tren Maya

iho/vasút   ·   2024.03.09. 15:00
trenmaya_cancun

A turizmus fellendítését célzó mexikói vasúthálózat 45,6 kilométeres, villamosított pályája a cancúni reptértől vezet Playa del Carmen óceánparti üdülővárosáig.

Az 5-ös észak (Section 5 North) elnevezésű, kétvágányú vonalszakasz a Yucatán-félsziget keleti partján halad. A szerelvények a környékbeli dolgozók utazása érdekében kora reggel és este mindkét irányban közlekednek, napközben pedig három járatpár elsősorban a turistákat szolgálja ki. A vonatok útközben csak Puerto Morelosnál állnak meg.

A napokban átadott új pályával már 699 kilométer hosszan, az üdülőváros Cancún és a maja műemlékeiről híres Palenque között nyújtózik az 1525 kilométeresre tervezett Tren Maya-hálózat. A vonatok egyelőre még csak korlátozottan, a hivatalos üzemelés előtti menetrend alapján közlekednek, a szolgáltatáshoz vásárolt 42 Alstom X’trapolis Tsíimin K'áak motorvonat folyamatosan áll forgalomba.

Mexikó történelmi és üdülőtérségeit köti majd össze a Tren Maya (kép forrása: tren-maya.mx)

A szolgáltatás tavaly decemberi elindítása óta 64 ezer 370 utas választotta a Tren Maya-vonatokat, az ülőhelyfoglaltság 84 százalékot ér el. A teljes hálózaton a júniusi elnökválasztást követően vehetik majd fel a forgalmat.

A hálózat kiépítése nem problémamentes: a projektet számos kritika éri, mondván politikai motiváció áll mögötte, és környezetvédelmi szempontból is sokan megkérdőjelezik. Februárban például egy szövetségi bíróság elrendelte a munkálatok leállítását a Playa del Carmentől Tulumig vezető, 5-ös déli szakaszon, majd tudományos és környezetvédelmi tanulmányok benyújtására szólította fel a kormányt a karsztos vidék barlangjainak és víznyelőinek védelme érdekében – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az új járatok egyike. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek