Újabb útátjáró-ellenőrzés a Balatonnál

iho/vasút   ·   2012.08.16. 16:10

Augusztus 17-én, pénteken az északi part útátjáróiban a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívjuk fel a vasúti átjárókon való biztonságos áthaladásra. A helyszínek ezúttal: Balatonarács vasúti megállóhely és Alsóörs vasútállomás, Sirály parki vasúti átjáró.

A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókban hívja fel a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden baleset megelőzhető.

Idén nyáron rendhagyó módon heti rendszerességgel turisztikailag frekventált térségek vasúti átjáróiban egy-egy közlekedésben részt vevő csoportra koncentráltak a MÁV és a rendőrség munkatársai; elsősorban a gyalogosokat és a biciklisek vasúti átjárókon való átkelését ellenőrizték, segítették. A nagyobb figyelemmel elkerülhető balesetek megelőzésére egy nyári hangulatú szórólappal és négy, vasúti útátjáróban történt baleset bemutatásával hívjuk fel a figyelmet – olvasható a MÁV tájékoztatójában.

A baleseti statisztikai adatok szerint, míg 2011 júniusában és júliusában 17 útátjárós baleset során nyolc személy a helyszínen életét vesztette, 2012-ben – ugyanezen időszakban, azaz a Vasútbiztonsági Roadshow ideje alatt – hét esetből kettő végződött tragédiával, hárman ugyanis már nem tértek haza családjukhoz.

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, a nemzeti vasúttársaság 2000-től – mintegy kétmilliárd forintos sorompóprogram keretében – folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével, továbbá rendszeres biztonsági ellenőrzések elrendelésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. Ennek ellenére évi csaknem 40 súlyos útátjárós baleset történik, szinte 100 százalékban a gyalogosok, illetve járművezetők figyelmetlensége miatt – írja közleményében a vasúttársaság.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.