Újabb villamosított vasútvonal Csehországban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.11.28. 15:00
CZ

Január elsejétől indul a kizárólagos ETCS-felügyelet az Olomouc–Uničov vonalon.

Csehország egy újabb villamosított vasútvonallal büszkélkedhet. Az Olomouc–Uničov–Šumperk egyvágányú regionális vasútvonal első, 29 kilométer hosszú szakaszának villamosítását sikeresen befejezték. Az Olomouc és Uničov közötti szakaszon már napi három vonatpárt 362-es sorozatú, ETCS fedélzeti egységgel felszerelt mozdony továbbít. A fennmaradó 28 kilométer hosszú, Uničov és Šumperk közötti szakasz felújítása jelenleg is zajlik. 

Az Olomouc és Uničov közötti 29 kilométeres szakasz korszerűsítése 2019 augusztusában kezdődött. A projekt 4 milliárd koronába (66 milliárd forint) került, amelyből 1,5 milliárd koronát európai alapokból származó támogatásból fedeztek. Az Uničov és Šumperk közötti szakasz korszerűsítését pedig további 3 milliárd koronáért végzik el. A vasútvonal teljesen megújul, beleértve a vasútállomásokat és megállóhelyeket, vasúti biztosítóberendezéseket is. A maximális sebesség Olomouc és Uničov között 160 kilométer per órára, az Uničov és Šumperk közötti szakaszon pedig száz kilométer per órára nő. Ezzel a menetidő is jelentősen csökken, a teljes szakaszon nyolcvanhárom percről ötvennyolc percre rövidül. 

A vasútvonal Közép-Morvaországban található

Még egy nagy mérföldkő is ehhez az egyébként regionális vasútvonalhoz kötődik majd, hiszen 2023. január 1-től itt indul meg a kizárólag ETCS vonatbefolyásoló rendszer felügyelete alatti vasúti közlekedés Csehországban. A vonalat részben azért is villamosították, hogy biztos kerülő alternatívát nyújtson a Prága és Olomouc közötti fővonalnak, ha azon vágányzár vagy rendkívüli helyzet van. Az ETCS egységes európai vonatbefolyásoló rendszer felügyelete alatt történő próbaüzemet Csehországban még további két vasútvonalon, a Kolín–Česká Třebová és Plzeň–Cheb vonalon kezdik meg decemberben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek