Újra jár majd villamos a prágai Vencel-téren

Korcsmáros Gábor   ·   2024.01.24. 18:20
václavák2

Az Eurovia CZ 1,24 milliárd koronáért építi meg a villamospályát a tér felső részén. 

Visszatérnek a villamosok a prágai Vencel-térre, a pálya megépítését a kivitelező Eurovia CZ vállalat 2024 második negyedévében tervezi megkezdeni. A cseh főváros vezetése már évekkel ezelőtt jóváhagyta a Vencel-téri villamos pálya újraépítését, ami nagyban hozzájárul a városközpont egyik legforgalmasabb szakaszának a tehermentesítéséhez. A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) január közepén írta alá a szerződést a kivitelezővel, aminek összege 1,239 milliárd cseh korona (19,83 milliárd forint). 

(látványterv, térkép: IPR Praha)

Az új villamosvonal, amely a Vinohradská utcát köti majd össze a Vencel-térrel (Václavské náměstí), csökkenteni fogja a Ječná utca és a Károly tér (Karlovo náměstí) kereszteződésének forgalmának zsúfoltságát. Ugyancsak javítani fogja a városközpontban a terelési útvonalakat, több és jobb lehetőségeket kínálva rendkívüli forgalmi helyzetek esetén. Továbbá gyorsítja is majd a prágai villamosközlekedést a város központjában. Több irányban is akár tíz perccel is rövidülni fog az eljutási idő a jelenlegihez képest, hogy csak egyet említsünk, például a Vodičkova utcából a Vinohradskára. Az új villamosvonalnak köszönhetően csökken az átszállások száma is, valamint a jobb felszíni összeköttetésnek köszönhetően csökken a metróvonalak leterheltsége is a városmag alatti szakaszokon.

Három villamosvonal (6, 13 és 21) közlekedik majd napközben tervek szerint az újonnan megépülő vonalon a Vencel-téren. Csúcsidőben 8 percenként, dél körül 10 percenként, hétvégén 15 percenként és késő este 20 percenként közlekedve. Az éjjeli járatok közül a 95-ös számú járat kanyarodik rá a térre. 

A villamosvágányok a valamikori vonalvezetésükhöz képest inkább a Vencel tér két oldalához közelebb, a mai közutak mentén futnak majd. A tér közepén új gyalogos sétányt alakítanak ki. A tervek szerint kiszélesítik a járdákat, kerékpársávot alakítanak ki, új fákat ültetnek, és csökkentik a parkolóhelyek számát. Az új villamosvonal 1 095 nap alatt fog megépülni. Három megállót is kialakítanak a Vencel-téren, egyet a Nemzeti Múzeum két épülete között, egyet a „lónál” (Szent Vencel lovas szobra), egyet pedig a tér közepén, a Vodičkova és Jindřišská kereszteződésében.  

Kilencvenhat évig közlekedtek villamosok a Vencel-téren 1884 és 1980 között, amikor a metróvonalak építése miatt megszüntették a villamosközlekedést. 

(fotó: Zdeněk Hřib Facebook-oldala)
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek