Újra süvít az Ezüst Nyíl

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2016.03.16. 16:15
kiskep

Március 15. Csehországban nem nemzeti ünnep, mégis jeles és emlékezetes nap marad az idei a vasútbarátok, a műszaki műemlékek kedvelőinek körében. Ezen a napon avatták fel ugyanis Nymburkban, a DPOV járműjavító udvarában az M260.001-es pályaszámú legendás Ezüst Nyíl (Stříbrný šíp) motorvonatot.

Teljes szépségében díszeleg az Ezüst Nyíl a nymburki járműjavító udvarán (fotók: Railpage.net)

A másik nagy legenda, a Slovenská strela (Szlovák Lövés) mellett méltán megérdemli a gondviselést az Ezüst Nyíl is, hiszen ez is a két világháború közötti csehszlovák járműipar jeles képviselője. A vonaton már csak néhány kozmetikai finomítást végeznek Nymburkban, majd ezt követően a velimi próbapályán vetik különböző tesztek alá, hogy újra megkaphassa típusengedélyét az illetékes hatóságtól. Várhatóan még a tavasszal, a Lužnái Vasúti Múzeum nyitónapjára minden a helyére kerül, és a nyilvánosság előtt is debütálhat az M260.001-es.

Minden részletre nagyon odafigyeltek

A gyorsvonati forgalomra tervezett és gyártott M260.001-es Ezüst Nyíl a múlt század harmincas éveiben látta meg a napvilágot, sajnos éppen mostoha korszakban került a sínekre, csak néhány hónappal a Harmadik Birodalom csapatainak bevonulása előtt helyezték üzembe 1939 februárjában. A Cseh-Morva Protektorátusban nem találtak számára megfelelő rendeltetést, a hosszú távolsági járatokra akkoriban nem igazán volt szükség. A második világháborút követően megint csak rossz sors jutott neki, hiszen a pályaviszonyok nagyon lepusztult állapotban voltak. A tervek szerint az Oderberg–Pozsony (Bohumín–Bratislava) vonalon használták volna, de soha nem lett így. Az ötvenes években Ústí nad Labembe vontatták, ahol még működőképes állapotban adták át az ottani színház tulajdonába, mint kirándulóvonatot. 1957-ben aztán kivonták a forgalomból. A motorját a prágai Karlín Színháznak adták, ahol pótgenerátorként szolgált. Maga a kocsiszekrény Šumperkben talált otthonra, ahol  többek között kárpitosok öltözőjeként is szolgált.

A vezetőfülke is gondos felújításon esett át

Sokéves huzavonát követően a kilencvenes évek végén vette vissza a jogutód tulajdonos, a České dráhy a vonatot, és a Lužnái Vasúti Múzeumban helyezték el, mint kétes sorsú múzeumi példányt. Sokáig nem volt pénz, sőt talán kellő akarat, összefogás sem az M260-as újjáélesztésére. Aztán 2011-ben sikerült megállapodnia a Cseh Vasutaknak a nymburki járműjavítóval, hogy újjá születhessen a legendás motorvonat. A nymburki DPOV oroszlánrészt vállalt a felújítás finanszírozásában. A járműjavító képviselője szerint körülbelül 30 millió koronába (330 millió forint) került az M260-as másodszori világrahozása. Ha minden jól megy, akkor májusban már utasokkal tele közlekedhet a csehszlovák vasútipar világégés előtti gyöngyszeme. Hivatalosan az ostravai Czech Raildays-en mutatják majd be júniusban.

A kocsiban két egyenlő részre osztott utastér van, elkülönített dohányzó és nem dohányzó résszel

Az Ezüst Nyíl egy négytengelyes motorkocsi, a kocsiszekrény aerodinamikus formatervezéssel készült, az acélvázra villamos hegesztéssel kerültek a kocsiszekrény alumíniumrészei. A motorkocsi két 168 kilowatt teljesítményű nyolchengeres ČKD-motorral szerelték a gyártáskor. A motorok az alvázban találhatók, egyenként hajtják meg a tengelyeket egy hatfokozatú Praga-Wilson márkájú bolygóműves váltó segítségével. A motorkocsi konstrukciós maximális sebessége 130 kilométer per óra is lehetett volna, de a fékrendszer elavultsága akkor nem engedte ezt, így csak 90 kilométer per órás maximális sebességgel haladhatott a jármű. Az M260-as tömege 38,7 tonna, hossza 22 ezer 450 miliméter, magassága 3 460 miliméter, szélessége 2 985 miliméter, forgócsaptáv 15 ezer miliméter, az üzemanyagtartály űrtartalma 2×360 liter. A motorkocsi befogadóképessége 64 ülőhely plusz 12 állóhely. A vonatból csupán egyetlen példány készült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén, újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek