Uniós pénzekből állíthatja helyre közlekedési hálózatát Ukrajna

iho/vasút   ·   2023.06.09. 12:00
ukran_haboru_tehervonat

Az ukránok megállapodtak az Európai Bizottsággal, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül jutnak forrásokhoz.

A megegyezés fontos mérföldkő az ország háború utáni helyreállítása érdekében, különösen a közlekedési infrastruktúrát és a vasúthálózatot érintően. Ez egyúttal előrelépést jelent Ukrajnának az Európai Unió egységes piacához való integrációja tekintetében is.

A megállapodást Adina Vălean uniós közlekedési biztos és Olekszandr Kubrakov, Ukrajna helyreállításért felelős miniszterelnök-helyettese, aki egyben a közösségek, térségek és az infrastruktúra fejlesztéséért felelős minisztere is, írta alá. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ukrán projektgazdák közvetlenül pályázhatnak uniós támogatásra közlekedési, energetikai és digitalizációs beruházások esetében, amennyiben azok közös érdeket képviselnek.

Az Európai Bizottság a közlekedéssel kapcsolatosan kifejtette, hogy az ukrán érdekeltek a jövőbeli felhívások során pályázhatnak majd finanszírozására, azonban csak a jelenlegi, 2021 és 2027 közötti időszakra érvényes támogatási időszakban. A következő finanszírozási felhívást idén szeptemberre tervezik. A Bizottság egy másik specifikációja a priorizálható beruházások jellegére vonatkozik. Ezek többnyire olyan összeköttetési projektek lesznek, melyek célja az Ukrajna és az EU tagállamai közötti közlekedési kapcsolatok erősítése – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek