Útnak indulnak Dunakesziről az első egyiptomi kocsik

iho   ·   2021.02.09. 20:10
15935_T20V4238_21029_

 

A mostani négy kocsit további 674 követi majd Egyiptomba.

A Dunakeszi Járműjavító 2021. január 10-én indítja útjára az első, telephelyükön készült négy vasúti személykocsit az Egyiptomi Vasúttársaság (ENR) részére. Ez a szállítmány a tavaly júniusban indult, a magyar vasúti gyártás történetének eddigi egyik legnagyobb vállalkozásának első része, a jövőben további 674 kocsi érkezik majd Egyiptomba Magyarországról. Az ENR kocsijai szerdán indulnak el Dunakesziről, néhány nap múlva érkeznek meg Koperbe, ahol hajóra rakodják őket, hogy újabb pár nap múlva megérkezzenek Alexandriába.

Wein András ügyvezető igazgató indítja útjukra ünnepélyesen az első ENR kocsikat. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból

Egy éve már láthattunk hasolnó kocsikat hazánkban futni: az Oroszországban elkészült és tréleren Szolnokra érkező prototípus vagonokat 2020 februárjára tették futóképessé és indították próbamenetekre.

A TMH csoporthoz tartozó TMH International AG valamint a Magyar Vagon Zrt., egy 1 milliárd euró – 350 milliárd forint – értékű, 1300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozták Dunakeszire: 680 vasúti személykocsit gyártanak Dunakeszin az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaságnak. A magyar ipar történetének egyik legnagyobb exportprojektjével több száz új munkahely jön létre. Magyar beszállítók kapcsolódhatnak be a globális export-értékláncba, amellyel tovább bővül a hazai export és a GDP is. Stratégiai cél, hogy a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) Közép-Európa egyik legnagyobb vasútijárműgyártó- és karbantartó-központjává váljon.

Ezt elősegíti, hogy a TMH Hungary Invest Zrt. megvásárolta a DJJ kilencven százalékát a magyar államtól és a MÁV-tól. A DJJ 2020. június 9-étől új vezetés irányítása alatt és a TMH Csoport, a világ negyedik legnagyobb vasúti gördülőállomány gyártójának szakmai szervezetén belül működik tovább.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek