Utolsó körös harc a DB Schenkerért

iho/közút   ·   2024.06.03. 13:45
dbschenker_felpot

Az anyacég Deutsche Bahn (DB) kiválasztotta azt a négy vállalatot, melyek közül a győztes majd kikerül. Az MSC kiszállt.

A német óriáscég döntése alapján a dán DSV és Maersk szállítmányozók, a szaúd-arábiai nemzeti fuvarozó Bahri, valamint a luxemburgi CVC Capital Partners, az amerikai Carlyle Group magánbefektetési társaságok és az Abu-Dzabi Befektetési Hatóság (AD) partnersége közül kerülhet ki az a cég, amelyik a DB Schenkert felvásárolhatja – az MSC viszont már biztosan nem.

A DB júliusig várta a végső ajánlatokat, néhány napja pedig meg is kapta a megerősítő ajánlatokat a DB Schenkert megvásárolni szándékozó négy vállalattól, akiknek a következő hetekben lesz lehetősége a részletesebb ajánlatok benyújtására. A végleges megállapodást várhatóan még az éven aláírják, a teljes akvizíció pedig 2025-re fejeződhet be.

A DB azért döntött logisztikai üzletágának értékesítése mellett, hogy fedezze meglévő tartozását, ami a Reuters szerint 34 milliárd euróra (jelenlegi árfolyam mellett közel 12 ezer 800 milliárd forintra) rúg. A DB Schenkerért kért összeg körülbelül 15 milliárd eurót (bő 5600 milliárd forintot) tesz ki, ez a DB kintlévőségeinek közel a felét rendezheti. A logisztikai üzletág értékesítését tavaly decemberben tette hivatalossá a DB. Idén januárig húsznál is több vállalat jelezte érdeklődését a DB Schenkerért, melyek közül jelenleg már csak négy van harcban – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Flickr / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek