Útra kész a Kárpátalja expressz

iho/vasút   ·   2012.08.27. 19:00
00

Az első vonat 2010-ben még csak a Partiumot és Kárpátalját, a második már a Felvidék keleti részének határközeli sínpárjait is járta, idén csak az útirány fordul. A vonat Nyírábránynál átlépve a határt Szatmárnémetiben kezdi a monstre ünnepségsorozatot, a halmi határátlépés után Nevetlenfaluban számíthatnak a már megszokott szívélyes vendéglátásra az utasok. A második napi program csúcspontja a kárpátaljai Visken a Felső-Tiszavidék magyarjainak találkozója lesz, a hazaút napján pedig Beregszászon, Csapon, Perbenyiken és Sátoraljaújhelyen érkezik Magyarországra a vonat.

Ünneplés Szatmárnémetiben 2010-ben<br>(Dorner Lajos felvétele)

A 2012-es út sajtótájékoztatóján Molnár Béla, a KDNP Közlekedési Szakbizottságának elnöke a vonat anyaországot és a határon túliakat összekötő szerepét emelte ki, amellyel lehetőség nyílik több ország magyarságának a közös ünneplésre. A szeptember 9-i, beregszászi ünnepséggel a 2010-ben elhunyt, a vonat közlekedését szívügyének tekintő G. Szűcs Lászlónak állítanak emléket.

A 2012-es sajtótájékoztatón: balról Hackl Mónika, a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője, dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. nemzetközi kapcsolatokért felelős általános vezérigazgató-helyettese, Molnár Béla, a KDNP Közlekedési Szakbizottságának elnöke és Szigeti András, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési vezetője<br>(forrás: MÁV Zrt.)

A vonat szerelvényét a MÁV Nosztalgia Kft. állítja ki, a vonógép a Székely gyors emblematikus mozdonya, a címeres 017-es Nohab lesz. Ne feledjék: indulás szeptember 7-én, pénteken a Nyugati pályaudvarról, helyeket még lehet foglalni a szervező Info13 Közhasznú Egyesület honlapján.

A 2011-es Kárpátalja expressz Csapon<br>(fotó: Mészáros Gergely)

Kapcsolódó hírek