Üzemanyag szennyvízből

Ács Attila   ·   2011.12.16. 14:00
hsl_fooldal

A közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a finn Gasum gázipari cég és a Helsinki Környezetvédelmi Hatóság (HSY), amelynek értelmében a jövőben helyben előállított, megújuló energiával látnák el és üzemeltetnék a városban közlekedő buszok egy részét.

Az elképzelések szerint a Suomenojában található szennyvízfeldolgozó üzemet 2012-ig a gázvezeték-hálózatra kapcsolnák, az innen nyert energia pedig mintegy ötven autóbusz ellátására lenne elegendő. Ez éves szinten húsz tonnával kevesebb nitrogén-oxid, két tonnával kevesebb szilárd részecske, és 4700 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelentené, ami a város levegőjének tisztasága szempontjából nem elhanyagolható szempont.

Míg a Gasum a szennyvízfeldolgozó üzem korszerűsítéséről gondoskodik majd, a HSL (a „helyi BKK”) úgynevezett környezetvédelmi kedvezménnyel próbálja meggyőzni az üzemeltetőket a biometán üzemű buszok forgalomba állításáról.

CNG üzemű buszok már jelenleg is közlekednek a városban<br />(fotó: Wikipedia)

Kapcsolódó hírek

Közút Infrastruktúra

Újra van győztese az észak-erdélyi autópálya építésének, talán most már elkészül a hiányzó tizenhat kilométer Aranyosgyéresnél

MTI/iho   ·   2022.08.09. 17:20

Az osztrák Strabag és a német Geiger romániai leányvállalatainak a konzorciumát hirdette ki győztesnek a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti hiányzó szakaszának a megépítésére kiírt pályázaton.