Össztűz alatt a hazafias hajóskapitány

MTI   ·   2012.03.15. 19:00
Japánban csütörtökön vádat emeltek az ellen a halászhajó-kapitány ellen, aki még 2010 őszén két alkalommal is ütközött a japán parti őrség hajóival; az ügy hatalmas diplomáciai vihart kavart – jelentette a hongkongi South China Morning Post című lap.

A hivatalos vádemelésre azt követően került sor, hogy japán ügyészek már arra az álláspontra jutottak, hogy ne csináljanak belőle bírósági ügyet. Ám egy ügyvédekből álló hivatalos felülvizsgálatot végző bizottság végül másként döntött, s a 43 éves Csang Csi-hsziung (Zhang Qixiong) ellen megkezdik az eljárást.

Nem tudni, álláspontjukat befolyásolta-e, hogy Japánban bírálatok érték azokat, akik nagyvonalúan elálltak volna a kínai betolakodó felelősségre vonásától. Ezzel – vélték a kritikusok – engedtek volna a pekingi nyomásnak.

A kínai hajóskapitányt annak idején 18 napig tartották fogva, majd hazaengedték, falujában pedig szinte hősként fogadták. Peking több alkalommal magas szinten és hevesen tiltakozott az eset miatt, és elhalasztott kétoldalú találkozókat. Az ügy kapcsán mindkét országban indulatos nacionalista tüntetésekre került sor.

Az incidens a vitatott hovatartozású Tiaojü (Diaoyu, japánul Szenkaku) szigetek közelében történt, amelyek lakatlanok, de környékükön gazdag olajlelőhelyeket sejtenek. Jelenleg japán fennhatóság alá tartoznak. Peking határozott álláspontja, hogy Kína rendelkezik a szigetek feletti szuverenitással, míg Tokió ugyancsak magáénak vallja azt.

Tavaly februárban 170 ezer dolláros számlát kézbesítettek Csangnak, ami túlnyomó részt a japán hajók javításának költsége volt. A kínai halász jelenleg is hazájában tartózkodik, így a japán bírósági eljárásnak is inkább csak szimbolikus jelentősége van.

A hongkongi lap által idézett egyik ügyvéd szerint a vád Csang ellen „a hatósági feladatok ellátásának akadályozása, károkozás a hajókban és a külföldiek halászatát szabályozó törvény megszegése”.

A Hszinhua hírügynökség legfrissebb jelentése szerint Kína külügyi szóvivője útján visszautasította a japán döntést, és megerősítette, hogy „a Tiaojü-szigetek és a környező szigetecskék ősidők óta Kína területének elválaszthatatlan részei, s ezek felett Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik”.

Mindezekből következően a japán fél nem jogosult semmiféle „hivatalos intézkedésre” a Tiaojü-szigetek közelében – hangoztatta Liu Vej-min (Liu Weimin), hozzátéve, hogy bármilyen igazságügyi eljárás japán részről kínai állampolgárok ellen törvénytelen és érvénytelen.

Kapcsolódó hírek