Vágányzáron, mindenen át jár a tétényi tolatós

Vörös Attila   ·   2018.03.29. 08:45
aa80harosbobo

Az nem úgy van, hogy két budapesti nagyüzemet vasúti kiszolgálás nélkül hagyunk több mint egy évre! A pályafelújítás miatt forgalomból kizárt Kelenföld–Érd felső 40a vonalszakasz mentén fekszik a Brenntag vegyipari üzem és a Lesaffre élesztőgyár ipartelepe. Az előbbi iparvágánya Nagytétény-Diósd állomásból ágazik ki, míg az élesztőgyárat Hárosról lehet elérni. Az egyébként teljes kizárásos vágányzárban az építővonatok mellett el kell férnie a Rail Cargo Hungaria kiszolgáló tehervonatainak is. Normál időszakban ez a tolatós éjszakánként közlekedik, amikor nem kerül összetűzésbe a bobós menet az ablakos vonatokkal. Hároson néha nappal is tolatnak az élesztőgyárnál: magánvasúti irányvonatoknál vagy ha egyszerűen csak megcsúszik időben a kargós menet.

A nagytétényi Brenntag-iparvágányról tolja ki szerelvényét az állomás felé a Bobó. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Jelenleg a vasúti kiszolgálást kizárólag nappal végezhetik. Hétfőn, szerdán és pénteken reggel indul el a remot Bobó Kelenföldről és a lehetőségekhez képest a délelőtt folyamán végez is a munkával. A kiszolgálómenet csak jelentős sebességkorlátozással járhat a vágányzárban, hiszen szinte a pálya minden szakaszán zajlik a munka, az állomások vágányai ráadásul nagyrészt hiányoznak, de a sorompók sem működnek. Értsd: biciklivel is simán előzhető a tehervonat.

Budatétény megállóhelyen halad át tizennégy tartállyal a kiszolgáló tehervonat

Szerdán a szokásos 438-as remot Bobó indult el Kelenföldről három kocsival és kapásból Nagytétény-Diósdig elment. A Brenntagba tartott ez a három vagon, de a gyárból a visszaúton már több kocsit is elhozott: első körben tizennégyet, a másodikban még négyet. Azért két részletben, mert az iparvágány kiszolgálásánál a kihúzóra nem fért fel egyszerre az összes kocsi, Diósdon meg nincs még egy vágány, ahova félre lehet tenni a tartálykocsikat. Így az első részt elvitték Hárosra, majd visszamentek a maradékért. Na nem mintha Háros dúskálna a hasznosítható vágányokban, de itt legalább egynél többet is meghagytak – egyelőre.

Mivel most az élesztőgyárban nem volt munkája a tolatós csapatnak, a szerelvény összeállítása után a Bobó tizennyolc tartállyal tért vissza Kelenföldre.

* *

Fotós kollégánk cégeknek és magánszemélyeknek is vállal fotózást: esküvő, rendezvény, portré, családi képek műfajában keressék bátran Attilát az alábbi elérhetőségein!

Honlap: vorosattila.com
Facebook: Vörös Attila fotó
Instagram: vorosatil_ae
Mail: voriae@gmail.com

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek