Vasútállomások is megújulnak a Magyar Falu Program részeként

iho/vasút   ·   2021.09.09. 12:00
szany_rabaszentandras

Megszépül tizenhárom állomás meglévő utasforgalmi épülete és annak környezete, tizenegy helyszínen új, korszerű felvételi épületet hoznak létre, 229 állomásnál és megállónál pedig fedett kerékpártároló létesül.

A Miniszerelnökség kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a MÁV részére Magyar Falu Programban szereplő kistelepülések vasútállomásainak fejlesztésére. A program Szany-Rábaszentandrás állomásépületének felújításával indul. A számos önkormányzati pályázati lehetőség mellett a program fontos eleme az állami infrastruktúra, azaz a közút- és vasúthálózat fejlesztése is az érintett falusi térségekben. A projekt célterülete a falusias, közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat, amely az elmúlt tíz–tizenöt év vasútfejlesztési projektjeiből kimaradt. Fontos törekvés, hogy az e térségekben élők is hasonló minőségű szolgáltatást kapjanak a vasútállomásokon, mint a fővonalakon, vagy a budapesti elővárosban utazók.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: „A 2018-ban meghirdetett Magyar falu program célja, hogy javítsa a kistelepülésen élők életminőségét és így megálljon a kistelepülések népességcsökkenése. A kormány a szolgáltatások minőségének javításával is tenni akar azért, hogy ez a folyamat tartós legyen, ezért kiemelten kezeljük a közlekedésfejlesztés ügyét. A helyben maradást segítő közlekedésfejlesztési program a most induló vasúti állomásfejlesztés is. Ha egyre többen maradnak a kistelepüléseken vagy költöznek oda, akkor a vasúti mellékvonalak akár elővárosi vonalakként is működhetnek majd. Ehhez a vasútvonalak további fejlesztésére lesz szükség, ebben a kormány partner lesz.”

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A közösségi közlekedés fejlesztése a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjából fontos, és hozzájárul ahhoz is, hogy nőjön a vidék népességmegtartó ereje. A Magyar Falu Programban a MÁV az ötezer lakosnál kisebb településeken hajt végre beruházásokat és fejlesztéseket.”  

Németh Gergely, Szany polgármestere örömét fejezte ki, hogy a település 125 éves vasútállomása is a programban szerepel. Elmondta, a felújítás során az állomásépület felső, eddig nem használt szintjét közösségi térré alakítják és a helyi színjátszó egyesület rendelkezésére bocsátják.

A Magyar Falu Program keretében megújuló, valamint az új felvételi épületekben egységes megjelenésű, klimatizált várótermeket alakítanak ki dinamikus utastájékoztatással, digitáliseszköz-töltési lehetőséggel, állomási wifi-szolgáltatással, valamint a szolgálat nélküli helyszíneken kamerás felügyelettel. A legforgalmasabb helyszíneken, illetve ott, ahol az önkormányzat is részt vesz a fejlesztésben, egységes kialakítású, korszerű utasmosdó épül, egyes forgalmas állomásokra jegykiadó automatát is telepítenek. Az utasforgalmi épületek környezetében elbontják a nem használt, romos melléképületeket, helyükre rendezett zöldfelület és fedett kerékpártároló kerül.

A MÁV célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék. Ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekszik a vasúttársaság, az épületek környezetének rendezése, a felesleges helyiségek, épületek hasznosítása, valamint az utasforgalmi létesítmények üzemeltetése tekintetében. Az új állomásépületek színvilágának és külső dekorálásának tervezésekor a vasúttársaság figyelembe veszi az önkormányzatok igényeit.

Az érintett állomásokon a vasutasok munkakörnyezete is javul: a szeneskályhákat korszerű fűtés váltja fel, az űrgödrös („pottyantós”) WC-k helyett pedig több helyen új szolgálati mosdó létesül.

(Nyitóképünkön a 14-es számú Pápa–Csorna vonalon található Szany-Rábaszentandrás állomás megújult épületének látványterve. Kép forrása: MÁV Zrt.)

A tartalom megjelenését a MÁV Zrt. támogatta.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek