Végleges a Fonódó!

iho   ·   2016.01.05. 18:45
00kicsi

Egyetlen folytonossági hiány: a Clark Ádám tér (azaz a Lánchíd alatti villamosaluljáró) szakítja meg csupán a Budai fonódó hálózatot, az is csak márciusig. A BKK és a Városháza ígérete szerint a Lánchíd alatti pályát a Széll Kálmán térrel együtt adják át tavasszal, de a budai villamosvonalak összekötése előtt más akadály már nincs.

A Széll Kálmán téren megépült minden villamosvágány, bővítették a Móricz Zsigmond körtértől délre elhelyezkedő „SZTK-rendezőt”, elkészült a Török utcai, a Frankel Leó úti és a Bem rakparti új pálya is, több villamostípussal (a veterán favázastól kezdve a CAF-ig) sikeresen tesztelték az új vágányzatot.

(a térképek forrása: BKK)

A hónap közepétől tehát gyökeresen változik a budai közlekedés, elbúcsúzhatunk a 86-os autóbusztól, és újra életre kel egy emblematikus szám: a Hűvösvölgybe ismét az 56-os tuján utazhatunk. Rövidül a 60-as buszcsalád (160, 260, 260A) is, az óbudai rendelőintézetig, ellenben hosszabb lesz a 111-es a Batthyány tértől a Kolosy tér érintésével a Bogdáni útig, és új, 109-es számú járat indul a Batthyány tértől Óbudára. A társadalmi egyeztetés alapján azonban több buszjárat – 7-es, a 29-es, a 34-es, a 65-ös, a 65A, a 106-os, a 134-es és a 253-as – változatlan marad.

A lényeg azonban mindenképp a villamoshálózat változása. a 17-es a Margit híd budai hídfőjétől (régi végállomás) délnek, a Széll Kálmán tér és az Alkotás utca érintésével a Savoya parkig jár, ezzel a 18-as megszűnik. a 19-es és a 41-es (ideiglenesen) megosztva, a Bécsi út/Vörösvári úttól a Clark Ádám térig, és a Lánchíd déli oldalától a dél-budai végállomásig (Kelenföldi pályaudvar illetve Kamaraerdő) közlekedik. Visszatér az 56-os Hűvösvölgy és Budafok, Városház tér között, csúcsidőben a Móricz Zsigmind körtérig betétjárattal. A 61-es szintén a Hűvösvölgyből indul a Körtér déli oldaláig, ezzel jobb átszállási kapcsolatokat nyújt a metróra és a dél-budai járatokra.

A menetrenddel kapcsolatos részleteket a BKK honlapján olvashatjuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek