Videókkal a vasúti oktatásért

Molnár András   ·   2012.05.01. 20:40
120429_youtube

A cég Youtube-oldalára feltöltött videók közül a legrövidebb egy-, a leghosszabb bő tizenkét perces, a tervek szerint húsz percnél hosszabb filmet nem is tesznek fel, hiszen fontos, hogy a fiatalok könnyen befogadják a felkínált információt.

A viszonylag kevés video ellenére a témák változatosak: a cég felépítésétől a gyakornokok életén át az építkezésekig és az üzembiztonságig a pályaüzemeltetésért felelős nagyvállalat szinte minden területéről van anyag. A későbbiekben még több téma várható, többek között a sínek gyártásáról, elemző laboratóriumokról és más pályavasúti érdekességekről.

A projekt egy nagyobb volumenű együttműködési program része, amelynek célja, hogy a diákok által sokszor haszontalannak gondolt tudásanyagot elhelyezze a való életben, STEM nagykövetek (Science, Technology, Engineering and Maths – tudomány, technológia, mérnöki munka és matematika), fiatal mérnökök és tanárok közös tevékenységén keresztül.

A program az iskolai bemutatókon túl állásbörzéket és szakmai bemutatókat is magába foglal. Steve Yianni műszaki igazgató így nyilatkozott: „Mérnökként szenvedélyesen hiszem, hogy a saját munkaerőnkön felül a mi felelősségünk az oktatás támogatása a közoktatásban és a főiskolákon egyaránt, hogy vonzóvá tegyük a mérnöki hivatást a fiataloknak, és megmutassuk, hogyan illeszkedik mindez a mindennapi életbe.”

Yianni aggasztónak találja, hogy sok fiatal nincs tisztában azzal, miről is szól a mérnöki munka, mi a szerepe a mindennapokban, és bár tehetségesek a matematika és a természettudományok terén, nem gondolnak ilyen irányú karrierre, épp az információ hiánya miatt. A videókat nem csupán a tanárok által, de a fiatalok által kedvelt közösségi csatornákon is terjeszteni fogja a Network Rail.

A vasúti oktatás helyzetéről többször is szót ejtettünk már az iho/vasút oldalain, a fentiek pedig egy lehetséges példát mutatnak arra, hogyan lehet megfordítani a hazai vasúti oktatás csökkenő tendenciáit, hogyan lehet friss erőt, kreativitást vinni a nehéz helyzetben lévő ágazatba.

A hazai közlekedési vállalatok közül csak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasutat és a Budapesti Közlekedési Központot lehet megtalálni Youtube-on, és a közösségi média sem tartozik az állami közlekedési óriások erősségei közé – legalábbis nem ismeretterjesztő szempontból. Mind a Youtube-oldalak, mind a közösségi portálok vállalati oldalai elsősorban marketingcélokat szolgálnak, az ismeretterjesztés javarészt kimerül a szolgáltatások ismertetésében, a háttérről nem sokat láthatunk.

Magyarországon talán jobb a helyzet olyan szempontból, hogy – talán a régi rendszerből visszamaradt „ajándékként” – a mérnöki munka megbecsülésnek örvend, és ennek megfelelően vonzó is a fiatalok számára, de ez távolról sem jelenti azt, hogy tudják, mit jelent vasútgépésznek, vasútépítő mérnöknek, közlekedésmérnöknek lenni.

Sokan jönnek azzal, hogy nincs pénz a magyar vasútban, a magyar közlekedésben, és ez részben igaz is. Ugyanakkor pénz nélkül is lehet fejlődni: jó ötletek, kreatív és hatékony átszervezés által. Ehhez pedig csak szellemi tőke – lásd: kreativitás – kell, amit elsősorban szellemi befektetéssel lehet megteremteni.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.