Világméretűvé bővülhet a sűrített levegővel hajtott járművek versenye Egerben

MTI/iho   ·   2019.05.11. 18:00
pneumobil_eger0

György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny olyan kezdeményezés, amely különleges ösztönzést ad a műszaki érdeklődésű fiataloknak. Kiváló pedagógiai módszerként ezek a megmérettetések fiatalok tömegeinek érdeklődését keltik fel a természettudományok iránt – tette hozzá, megjegyezve: míg 2010-ben a felsőoktatásban tanulók huszonkét százaléka járt természettudományi és műszaki képzésre, addig arányuk mára elérte a harminc százalékot.

A Debreceni Egyetem DE - Főnix pneumobil v2 csapata (fotók: MTI/Komka Péter)

Andreas Ostermann von Roth, az Aventics operatív vezérigazgatója elmondta, immár tizenkettedik alkalommal mérik össze tudásukat a sűrített levegővel hajtott járművek építői Egerben: a versenyen hét ország huszonhárom egyeteméről verbuválódott harmincnyolc csapat mérnökhallgatói állnak rajthoz. Elmondta, a megmérettetés a résztvevőktől bátorságot, elkötelezettséget, kemény munkát és fegyelmet követel.

Az Óbudai Egyetem Flexair csapata

Az egri Érsekkertben rendezett megmérettetésen a fiatalok idén is három versenyszámban állnak rajthoz: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot képes megtenni a kijelölt pályán a kötelező minimális óránkénti 15 kilométeres átlagsebesség mellett. Az ügyességi futamon a versenyzők szlalompályán mutathatják meg pneumobiljuk irányíthatóságát, míg a gyorsulási szám után az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. Magyarországot tíz műszaki egyetem képviseli.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek