Zielona Góra, 1970

Kemsei Zoltán   ·   2016.03.27. 08:45
00kicsi

A nyugat-lengyelországi Zielona Góra (a második világháború vége, az Odera–Neisse határ véglegesítése óta tartozik Lengyelországhoz) vagongyárát az akkor még Grünberg in Schlesien névre hallgató városban 1876-ban George Beuchelt alapította. 1945-ban alakult meg a Zastal (állami vállalat) nevű vagongyár, amely fennállásának negyedszázados évfordulójára kis termékbemutató képeslapkollekciót jelentettek meg.

409 Da sorozatú tolatódízel, 1978-ig gyártották. A képre kattintva galéria nyílik (forrás: a szerző gyűjteménye)

Ahogy a képeken is látható, keskeny, normál és széles nyomtávra egyaránt dolgoztak, és iparvasúti kismozdonyok is szerepeltek a termékskálán. Magyarországon talán legismertebbek az 595-ös sorozatú, négytengelyes nyitott Eas, a 683-as sorozatú, Faccpps dozátor, és a szintén önürítős, billenthető rakterű 654-es sorozatú Fal kocsik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek