Zöldebb, csendesebb, modernebb: megérkeztek a Volánbusz gázüzemű autóbuszai Szeged helyi közlekedésébe

iho   ·   2023.02.02. 15:00
01_szeged_cng

Összesen 164 új, sűrített földgázzal üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből tíz Szeged helyi közlekedésében korszerűsíti a járműállományt. A modern, alacsony károsanyag-kibocsátású buszok jelentősen hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság és a szegedi önkormányzat környezetvédelmi céljainak eléréshez.

A Volánbusz 80 autóbusszal, 36 vonalon szolgálja Szegeden a helyi autóbusz-közlekedést, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít. A helyi járműállomány fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében jelentős mérföldkövet jelent a tíz gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása. Két autóbusz már másnaptól szállítja az utasokat, a többi jármű az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan kapcsolódik be a helyi közlekedésbe.

A környezetkímélő járművek a város minden vonalán közlekednek majd. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi járműállomány 12,5 százaléka megújul, átlagéletkora 10,1 évről 8,9 évre csökken.

A Szegeden forgalomba álló 10 jármű nettó beszerzési értéke csaknem 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma – az autóbusz-vezetőével együtt – 28. Az akadálymentes kialakítású járművek kerekesszék és babakocsi elhelyezésére szolgáló speciális férőhellyel, valamint felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Az utasok kényelmét wifi és USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten vizuális és hangbemondásos utastájékoztató berendezés és kamerarendszer üzemel. A járművek a Volánbusz szegedi telephelyének közvetlen közelében lévő közforgalmú töltőállomáson tankolhatnak.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 új, sűrített földgázzal (CNG, Compressed Natural Gas) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A 2022. február 28-án aláírt szerződés értelmében MAN Lion’s City 12 típusú, alacsony padlós, kéttengelyes, szóló kivitelű járművekkel bővül a közlekedési társaság flottája. A járművek közül tíz Szeged helyi közlekedésében, hetvenöt a fővárosi agglomerációban, negyven Szolnok környékén, harminckilenc jármű pedig a zalaegerszegi helyközi vonalakon áll forgalomba. Valamennyi új autóbuszt Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, CNG-üzemű motor hajtja. A sűrített földgáz a hagyományos hajtóanyagokhoz képest alacsonyabb szén-dioxid- és koromkibocsátást eredményez. Emellett a CNG-motorok lényegesen csendesebben üzemelnek, mint dízelüzemű társaik, így csökkentik a környezet zajterhelését.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek