A felére esett vissza a vasúti árufuvarozás tavaly Észtországban

iho/vasút   ·   2024.02.11. 12:00
eszt_tehervonat

Az Oroszországot sújtó uniós szankciók okán gyakorlatilag megszűnt a kelet–nyugati irányú forgalom.

Az észt statisztikai hivatal adatai alapján 2023-ban 43 százalékkal csökkent Észtországban a vasúti árufuvarozás volumene az egy évvel korábbihoz képest; összesen 10,1 millió tonna árut szállítottak, a 2022-es 1 milliárd 287 millió tonnakilométerrel szemben pedig mindössze 766,3 milliót tudtak tavaly felmutatni. A helyzet komolyságát tükrözi, hogy minden egyes hónap csökkenést mutat az előző évhez viszonyítva.

Azonban nemcsak a vasutat érinti a recesszió: az észtországi kikötők forgalma is 31 százalékkal esett vissza.

A lejtőt jól jelzi, hogy 2021 még rekordév volt a vasúti áruszállítás számára, Oroszország ukrajnai invázióját, majd az Európai Unió oroszokkal szemben kiadott szankcióit követően mélyrepülésbe kezdtek a mutatók: három évvel ezelőtt még 9,5 millió tonna tranzitáru haladt át Észtországon, 2022-ben viszont már csak 3,8 millió tonna, tavaly pedig mindössze 2,1 millió. Elsősorban a kőolajtermékek mennyisége esett vissza, helyükre a fémércek és az élelmiszeripari termékek kerültek a leggyakoribb tranzitáruként – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek