A Mercitalia Logistics segítségével egyre több árut szállít vasúton az Amazon

iho/vasút   ·   2024.04.11. 08:50
txlogistik_vectron

A Duisburg–Pomezia és a Herne–Verona útvonalak Németország legfontosabb logisztikai csomópontjai közül kettőt kötnek össze Észak- és Közép-Olaszországgal.

A logisztika folyamatosan azon dolgozik, hogy a vasút segítségével nagyobb hatékonyságot érjen el és csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Ennek megfelelően az FS Italiane Group logisztikai üzletágának vezetője, a Mercitalia Logistics stratégiai fontosságú megállapodást írt alá az Amazonnal, hogy annak németországi és olaszországi teljesítési központjai között szállítson árukat. Az együttműködés célja az emisszió és a kulcsfontosságú európai közutak terhelésének csökkentése a nemzetközi teherforgalom mérséklésével. A projekt segíti az Amazont a készletkezelés optimalizálásában és a szállítási idő csökkentésében, javítva ezáltal az ügyfélélményt.

Az FS Group a Mercitalia Intermodallal a németországi Duisburgból az olaszországi Pomeziába hetente irányonként három vonatot indít, a TX Logistikkal együttműködve pedig Hernéből Veronába mindkét irányban hat szerelvényt. Az FS Group értékelése alapján ezen útvonalak teljes kapacitáskihasználás mellett évente akár kilencezer tonna szén-dioxid-kibocsátását lehet elkerülni a nemzetközi közúti teherszállítás terén.

A Mercitalia Logistics vezérigazgatója, Sabrina De Filippis elmondta: az Amazonnal kötött megállapodás a Mercitalia Logisticsnak a fenntarthatóbb szállítási lehetőségeket nyújtó vállalatokkal való együttműködés iránti elkötelezettségéről tanúskodik. Ezek a Németországba tartó és onnan induló vasúti összeköttetések illeszkednek a logisztikai vállalat stratégiai tervéhez, összhangban az európai vasúti ágazat azon céljával, hogy 2030-ra harminc százalékra növelje a vasút piaci részesedését. A Mercitalia Logistics folyamatosan azon dolgozik, hogy olyan fejlett technológiákat alkalmazzanak, mint a teherkocsik digitális automatikus csatlása (DAC) vagy a raktárak digitalizálása, amik segítenek csökkenteni a logisztikai műveletekkel kapcsolatos károsanyag-kibocsátást, miközben továbbra is magas színvonalú szolgáltatást garantálnak. Kiemelte: az integrált fenntartható logisztikai modellnek köszönhetően 2022-ben körülbelül 1,8 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását tudták elkerülni az egész üzletágban.

Az Amazon Logistics olaszországi üzletágának vezérigazgatója, Lorenzo Barbo arról beszélt, sajátos földrajzi helyzetére tekintettel Olaszország azon országok egyike, melyek a legtöbbet profitálhatnak az intermodális vasút növekedéséből. A Mercitalia Logistics-szal együttműködve tovább nő a vasút használata a készletek európai telephelyek közötti szállításával, közelebb hozva a termékeket a megrendelők lakóhelyéhez. Az Amazon és a Mercitalia Logistics között 2021-ben aláírt megállapodás volt az első olyan fontos lépés, ami elősegítette a szállítási idők megrövidítését, csökkentve ezzel az árufuvarozás karbonkibocsátását.

(Nyitóképünkön a TX Logistik egyik Siemens Vectron mozdonya; a társaság az Amazon Herne–Verona vonatait viheti. Fotó: TX Logistik AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek