A Pesa szállíthat motorvonatokat Romániába

iho/vasút   ·   2024.06.10. 13:00
pesa_elf2_romania

A román vasútireform-hatóság ARF húsz második generációs Elf villamos szerelvényt vásárol a lengyel gyártótól, interregionális viszonylatokra.

A hivatalos döntésre azt követően került sor, hogy a romániai tenderen szintén induló Alstom fellebbezést nyújtott be, a közbeszerzési bíróság ezért felülvizsgálatot kért.

A járműbeszerzés értéke 168 millió euró (jelenlegi árfolyam alapján 63 milliárd forint), a közbeszerzésnek a motorvonatok karbantartására kiírt részéért pedig további 56 millió eurót (21 milliárd forintot) zsebelhet be a bydgoszcz-i központú vállalat. A költségeket az úgynevezett nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervből finanszírozzák.

A százhatvan kilométer per óra legnagyobb üzemi sebességre alkalmas, háromrészes szerelvényeket a cseh Regiojet magán-vasúttársaság által rendelt Elf2 EU típusú motorvonatok alapján fogják megépíteni. A vonatok 25 kilovolt ötven hertzes váltakozó árammal (AC) betáplált felsővezetékről fognak tudni üzemelni. Az utastérben összesen 192 ülés lesz, első osztályú résszel is. A biztonságos közlekedésről a PZB 90 típusú vonatbefolyásolási rendszer gondoskodik majd. A finanszírozási szerződés alapján a Pesának 2026 végéig kell átadni az Elfeket – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Romániából rendelt Pesa Elf 2-esek látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Fekete hét a vasúton

MÁV/iho   ·   2024.07.04. 15:00

Tovább romlott a baleseti statisztika a MÁV hálózatán: a mai napig 35 baleset történt vasúti átjáróban a KRESZ megszegése vagy figyelmetlenség miatt, hat esettel több, mint az elmúlt év azonos időszakában.