Jelentős pályakapacitás-növelés a német–svájci határon

iho/vasút   ·   2024.05.04. 15:00
db_basel_weilamrhein

Hat új vágányt épített ki a DB a svájci határnál fekvő Weil am Rhein és Bázel közötti tizenkét kilométeren.

A Karlsruhétól át Bázelig vezető vasútvonal szűk keresztmetszetet jelentett eddig a Rajna–Alpok korridoron zajló vasúti teherforgalom számára. A Deutsche Bahn (DB) viszont a napokban hat új vágányt helyezett üzembe a meglévő Rajna-völgyi vasútvonallal párhuzamosan, tizenkét kilométer hosszan. A sínpárokból négyet vámkezelésre, valamint a tehervonatok mozdonyainak és személyzetének cseréje során használnak majd, a másik kettő pedig átmenővágányként (Durchfahrtsgleise) funkcionál azon teherszerelvények számára, melyeknek nem kell megállniuk az állomáson.

Az új vágányok egy ideiglenes mellékvágányon keresztül kapcsolódnak a bázeli Badischer Bahnhof vasútállomáshoz. A DB-től elmondták: a két átmenővágány 2028-tól már a Wiese folyó felett átívelő hídon fog majd haladni, mely jelenleg még építés alatt áll. A beruházás lehetővé teszi a DB-nek, hogy Weil am Rhein állomását kizárólag személyszállító vonatok, valamint áthaladó tranzit tehervonatok használják.

Az új vágányok létrehozásán felül a bázeli Neuhausstrasse felett átvezető vasúti hidat is megújította a német vasúttársaság: két új zajvédő falat telepítettek, összesen 780 méter hosszon – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a meglévő kettőn felüli hat új vágány. Kép forrása: Deutsche Bahn / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.