Két és fél milliárd eurós segítséget kap a német vasút

iho/vasút   ·   2021.08.02. 16:00
rendezopalyaudvar

Az Európai Bizottság a napokban bólintott rá a német szövetségi kormány támogatási csomagjára.

A közel 900 milliárd forint értékű segítségből a vasúti személyszállítás és az árufuvarozás is részesedik. Az összeg nagy részéből, 2,1 milliárd euróból (750 milliárd forint) növelni fogják a kompenzációt, melyet a fuvarozók a vasút használatakor kapnak. Ennek következtében az árufuvarozó és személyszállító cégek maximum 98 százalékos kompenzációra számíthatnak. A segélyprogram 2022. május 31-éig él, azzal a céllal, hogy a vasúti szektor ne veszítsen piacot a közúti fuvarozással szemben.

Jelenleg 410 millió euró (közel 150 milliárd forint) áll rendelkezésre ebben a második intézkedésben, mely kiigazítja a német kormány azon 2018-as tervét, amit a vasúti árufuvarozóknak a német vasúthálózat pályahasználati díjainak kompenzálására találtak ki. Akkor 350 millió euróban (nagyjából 120 milliárd forintban) határozták meg a 2023-ig elérhető összeget. A még májusban meghozott módosítás 60 millió euróval emelte a 2020. március 1-je és 2022. május vége közötti keretet, akár 98 százalékos kompenzációval. Az Európai Bizottság is emelte a 2021. évi költségvetést: 350 millió euróról 567 millióra (200 milliárd forint).

Az Európai Bizottság versenyjogért feleős biztosa, Margrethe Vestager szerint az elfogadott intézkedésekkel a németországi teher- és személyszállítás jobban meg tudja magát védeni a koronavírus-pandémia okozta válság nehézségeivel szemben. A lépéseknek meg kell őrizni a versenyképességet más közlekedési módokkal szemben, mely összhangban áll az európai Zöld megállapodás céljaival – számol be a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: Rail Freight)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek