Kétszázmillió euró uniós kölcsönhöz jut Ukrajna

iho/vasút   ·   2023.07.21. 12:00
ukran_haboru_tehervonat

A pénzforrást az ország nyugati része és az Európai Unió közötti vasúti összeköttetések fejlesztésére fogják felhasználni.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kap segítséget az ukrán nemzeti vasút UZ. A vasúttársaság, a bank és az ukrán kormány képviselői a napokban írták alá a megállapodásokat.

Az EBRD szerint százmillió eurót (körülbelül 38 milliárd forintot) rendkívüli finanszírozásra szánnak, a fennmaradó százmillió eurót pedig forgóeszköz-támogatásra – még pontosabban az szólva az EU-val közös folyosók határkeresztező kapacitásának bővítésére, valamint gördülőállomány megújítására – fordítják.

A 200 millió eurós támogatáshoz az Egyesült Államok 60 millió euróval (cirka 23 milliárd forinttal) járul hozzá, Hollandia, Franciaország és az EU pedig további 40 millió eurót (15 milliárd forintot) invesztál.

A vasúttársaságnak tizenöt éve lesz visszafizetni a kölcsönt, háromévnyi türelmi idővel, vagyis az UZ-nak csak 2026-ban kell majd elkezdeni a törlesztést.

Jelen kontraktus nem az első megállapodás az Ukrán Vasutak és az EBRD között: az intézet tavaly szeptemberben és idén júniusban összesen 150 millió eurónyi (57 milliárd forintnyi) hitelt garantált a társaságnak – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk ön egy, a háború során kisiklott tehervonat Ukrajnában. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek