Közel egymilliárd euróból fejleszthetik vasútjukat a csehek

iho/vasút   ·   2023.10.27. 15:00
cseh_eurocity

Az eddigi legnagyobb kölcsönt kapja az Európai Beruházási Banktól (EIB) a cseh pénzügyminisztérium.

Az uniós bank szerint a 992 millió eurós (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 366 milliárd forintos) hitel legnagyobb részét az egységes európai vasúti forgalomirányítási rendszer (ERTMS) kiépítésére fordítják – a rendszert a pályafenntartási járművekre is fel fogják telepíteni. A megállapodás ezen felül a vasúti átjárók fejlesztését, valamint a kiberbiztonság megerősítését is tartalmazza.

Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter elmondta, a beruházási bank által nyújtott hitelek az egyik legjobb megoldás a beruházások finanszírozására, az államháztartás költségvetési hiányának jelenlegi szintjére tekintettel.

A megállapodás az első konkrét lépés azt követően, hogy az EIB és a cseh pénzügyminisztérium egyetértési megállapodást írt alá 2022 novemberében. A megállapodás magában foglalja annak a lehetőségét, hogy a csehek 2023 és 2027 között összesen hétmilliárd eurónyi (közel 2600 milliárd forintnyi) hitelhez juthatnak a bankon keresztül. A pénzügyminiszter akkoriban azt mondta, az első egymilliárd euró (cirka 370 milliárd forint) hitelt egy éven belül meg szeretné szerezni, ezt még éppen időben sikerült is elérnie.

Az Európai Beruházási Bank és a Cseh Köztársaság már az egyetértési megállapodás aláírása előtt is együttműködött: a bank csak 2022-ben több mint 1,7 milliárd euró (bő 630 milliárd forintnyi) kölcsönt nyújtott csehországi projektekhez. A források egy részét vasúti beruházásokra irányították át: a Cseh Vasutak (České Dráhy, ČD) például több mint 37 millió eurót (13,7 milliárd forintot) fordíthat a gördülőállományának korszerűsítésére – számol be a Rail Freight.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek