Megszerezte a típusengedélyt a Pesa első hidrogénmozdonya

iho/vasút   ·   2023.06.16. 09:00
pesa_hidrogenmozdony

Az SM42-6Dn sorozatú tolatómozdony egy tankkal huszonnégy órányi tolatásra képes. A lengyel gyártó egy hidrogénes motorvonat kifejlesztésén is dolgozik.

A lengyel vasúti hatóság UTK szerint az engedély azért is különleges, mert az európai és a lengyel nemzeti szabályozások nem határoznak meg követelményeket a hidrogénüzemű vasúti járművekre vonatkozóan.

A lengyel Pesa 2019-ben kezdett hozzá egy hidrogénüzemű mozdony létrehozásához, olyan vállalatokkal együttműködve, mint az ABB, a Ballard, a Worthington, a Lucchini, a Rawag, a TSA és a CADD. A hidrogén-előállító PKN Orlennel a 2022. szeptemberi InnoTranson írtak alá megállapodást.

A mozdonyt egy már meglévő, négytengelyes dízel tolatómozdony átalakításával hozta létre a bydgoszcz-i vállalat. A gépben elhelyezett akkumulátorokat két, összesen 170 kilowatt teljesítményre képes hidrogén-üzemanyagcella látja el energiával, melyek a négy, egyenként 180 kilowattos aszinkron vontatómotort meghajtva kilencven kilométer per órás sebességre tudják gyorsítani a járművet. A hidrogéntartályokba összesen 175 kilogrammnyi nafta fér bele, ami körülbelül huszonnégy órányi tolatási üzemre elég.

A gépet akadályfelismerő és ütközéselkerülő technológiával is ellátták, a rádiós távirányítás pedig lehetővé teszi, hogy a mozdonyvezető egy kézzel irányíthassa a mozdonyt a szerelvény összeállítása közben.

A Pesa hidrogénes projektjeinek vezetője, Lech Lipiński elmondta, a mozdonyt elsősorban tehertermináloknak és kikötőüzemeltetőknek ajánlják, környezetbarát, kibocsátásmentes alternatívát kínálva a dízel tolatómozdonyokkal szemben.

A projekt során szerzett tapasztalatok támogatják a Pesát abban, hogy 2026 végére kifejlessze egy elektromos és hidrogénüzemre egyaránt alkalmas személyszállító motorvonat prototípusát – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Pesa hidrogénüzemű tolatómozdonya. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek