Megújul a vasúti pálya Cottbus és Görlitz között

iho/vasút   ·   2024.08.31. 12:00
gorlitz_allomas

A korszerűsítés során villamosítják is a 93,7 kilométer hosszú vonalat.

A német szövetségi kormány nemrégiben napokban bólintott rá a kelet-németországi, Brandenburg és a Lengyelországgal határos Szászország szövetségi tartományokban megvalósítandó beruházásra, ami egyike annak a tíz projektnek, melynek célja a gazdasági megújulás elősegítése azokban a régiókban, ahol leállítják a szénbányákat.

A Cottbustól Weißwasseren és Horkán át a lengyel határnál fekvő Görlitzig vezető pálya nagyrészt egyvágányú, egyes helyeken forgalmi kitérőket használhatnak a vonatok. A fejlesztéssel gyorsabb és sűrűbb járatkövetésű szolgáltatást vehetnek majd igénybe az utasok.

A villamosítással lehetővé válik majd, hogy a nagysebességű vonatok akár a lengyel határig is eljussanak. Ennek érdekében Cottbusban idén januárban adtak át egy új, az ICE4-es motorvonatokat kiszolgálni tervezett karbantartó-létesítményt. Azt viszont még nem tudni, hogy a vasúti járműgyártásáról is híres Görlitz városa mikor kapcsolódik be az ICE-hálózatba.

Görlitztől keleti irányban, Lengyelország Szászországgal szomszédos részén is zajlik a vasút fejlesztése. A lengyel nemzeti vasút PKP 2020 elején villamosította a Węgliniec–Zgorzelec (Görlitz lengyelországi fele, a várost 1945-ben osztották ketté) vonalat a lengyel standard három kilovoltos egyenáramú rendszerrel. A tervek szerint a drótot 2026-ra kihúznák a határon át Görlitzig, ahol egy vágány felett lengyel rendszerrel táplálnák be a felsővezetéket.

Az elfogadott fejlesztési csomag magában fogalja még a Lipcse–Chemnitz vonal északi, 44 kilométer hosszú, Bad Lausick–Geithain szakaszának kétvágányúsítását és villamosítását is, melynek felmérési munkái már meg is kezdődtek – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön Görlitz vasútállomása még 2008 októberében, a PKP SU46 007-es dízelmozdonyával. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek