Modern Wabtec-dízelmozdonyokat vásárol az MRS Logística

iho/vasút   ·   2024.03.02. 12:00
mrs_wabtec_es44aci_evolution

A brazil árufuvarozó magán-vasúttársaság flottamegújítási stratégiája részeként harminc ES44ACi sorozatú Evolution géppel korszerűsíti a flottáját.

A napokban bejelentett megállapodás értéke 500 millió brazil real, vagyis jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 34,6 milliárd forint. Az első vontatókat már az éven át is vehetik – írja a Railway Gazette.

Az amerikai Wabtec 2022 óta gyártja a modern, nagyteljesítményű, hattengelyes Evolution Series dízelmozdonyplatform ES44ACi verzióját, melynek dízelerőforrása mindössze tizenkét hengerrel képes magából kipréselni 4500 lóerőt. A típus magas megbízhatóság és alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett dolgozik, mint elődje, a General Electric által 1993 és 2004 között közel háromezer példányban megépített AC4400CW típus.

Az Evoluion Series gépek dízelmotorjához nagy szilárdságú anyagokat használnak fel, ami megnöveli a motor két nagyjavítás közötti üzemidejét. Az égés hőhatékonyságát szem előtt tartva tervezett, elektronikusan vezérelt, négyütemű, turbófeltöltésű erőforrás nagyobb energiahatékonyságot és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást nyújt a kettős beömlőjű léghűtőrendszernek köszönhetően.

A vasúttársaság elnöke, Guilherme Segalla de Mello elmondta, az MTS Logística mindent megtesz annak érdekében, hogy jobb hatékonyságot, biztonságot, és a lehető legalacsonyabb üzemi kibocsátást érjék el, hozzájárulva ezzel a fenntartható fejlődéshez. A járművek beszerzése összhangban áll az MRS-nek a szövetségi kormány felé vállalt szabályozási kötelezettségvállalásával, az állami és a magánszektor együttműködése értelmében. A vasút már most is az egyik legfenntarthatóbb közlekedési ág, az új mozdonyok pedig még hatékonyabbá teszik az intermodális árufuvarozást az országban, támogatva a vasúti szektort.

Az MRS 1643 kilométernyi vasúthálózatot üzemeltet Brazília Minas Gerais, Rio de Janeiro és São Paulo államaiban – ezen területek az ország GDP-jének közel felé termelik ki. A hálózat az ország ásványkincseket és mezőgazdasági termékeket előállító régióit kapcsolja össze a délkeleti régió legfontosabb ipari parkjaival és kikötőivel. A szerelvények számos árut szállítanak, többek között konténereket, acélt, cementet, bauxitot, mezőgazdasági termékeket, kokszot, szenet és vasércet – számol be a Railway Pro.

(Nyitóképünkön az MRS által korábban vásárolt Evolution Series mozdonyok egyik példánya. Kép forrása: Railway Pro)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek